Postit!

A MEKDSZ mi vagyunk.

Jövőre veled, Jeruzsálemben

0

„Dáj-dájénu, dáj-dájénu, dáj-dájénu, dájénu, dájénu, dájénu! Dáj-dájénu…” – ébredtem ma reggel is az egy héttel ezelőtti páskavacsora egyik fülbemászó dallamára. De mi köze ehhez a MEKDSz-nek? A válasz – jó zsidó szokás szerint – egy újabb kérdés…

„Zsidók Jézusért” – az elnevezés önmagában gondolatindító, hisz hogyan kampányolhat Krisztus mellett egy olyan népcsoport, amely mai napig várja a Megváltót? Ez a téma van annyira izgalmas, hogy megmozgasson jó néhány MEKDSz-est, akik bizony utánajártak a dolognak.

A Messiás-hívő zsidók missziójába (majdhogynem 2000 éve) bekapcsolódott emberek meggyőződtek Jesua Megváltó-mivoltjáról, hitük szerint tehát keresztények, származásukat tekintve zömében zsidók. A kovásztalan kenyerek ünnepe, azaz a peszach alatt – a nagy érdeklődésre való tekintettel – egy héten három napnyugta után tartották meg széder-estjüket. Élményeiről Szabó Zsófit kérdeztem, a Pázmány BuSz-vezetőjét.

– Számomra nagyon érdekes volt megülni ezt a vacsorát, megismerni ezt a tradíciót, hiszen Jézus is zsidó volt, ebbe született bele; ilyen értelemben mégis ebből nőtt ki a kereszténység… Meg noha az Ószövetség túlnyomórészt Izráel megszabadulásáról ír, azért amikor ilyeneket olvas az ember, mint pl. „Ne félj, mert megváltottalak!”, „Örök szeretettel szerettelek”, akkor elég gyakran magára vonatkoztatja, és így nemcsak kulturális, hanem személyes kinccsé is válik az egész.

Ahogy a széderen a keserű füveket meg a sós vizet követi a jóízű charoszet – ugyanígy jutunk el a könnyektől, melyekbe minden megváltatlan élet merül, a megváltás ígéretéig, amely még a legkeservesebb munkát is megédesíti.

– És nagyon jó felkészítés lélekben a húsvétra – egészíti ki Mercédesz. – Valahogy az egész, amilyen szép, letisztult rendet követett (a széder szó maga is azt jelenti: ‘rend’).

Az az este megtisztította és előkészítette szívünket a Feltámadottal való találkozásra, hogy igaz megéléssel énekelhessük: „Jesuá, Jesuá, ánu mistáchávim lefánechá…” – Azaz: „Jesua, Jesua, térdünk meghajtva Neked hódolunk!”

Facebook kommentek

komment

So, what do you think ?