Postit!

A MEKDSZ mi vagyunk.

Kreatív evangélizáció szerte e világon

Egyik célunk a Postit!-tel, hogy olyan történeteket osszunk meg szerte a világból a diákmozgalmak és diákkörök életéből, melyek inspiráló hatással lehetnek ránk is. Íme 5 kreatív evangélizációs projekt Panamából, Brazíliából, Albániából, Spanyolországból és Ghánából.

1) CEC Panama: ünnepeld az identitásod

2017-ben a CEC Panama mozgalomból néhány diák Nargana szigetére utazott, hogy kétnapos műhelymunkát tartson egy helyi iskolában 50 diák részvételével a kuna kultúráról. (Ford. megj.: A kunák egy dél-amerikai indián nép.) A gyerekek többsége korábban még sosem táncolta a saját kultúrájukat képviselő táncukat, ezért a csapat megtanította nekik a táncot, sőt azt is, hogyan lehet a régi varrási technikákkal elkészíteni a tradicionális ruhájukat. Ezzel szerették volna megmutatni, hogy mit jelent annak az Istennek a szeretete, aki feltétel nélkül elfogad kulturális hátterünktől függetlenül. A fiatalok ennek köszönhetően most már ismerik a helyi táncot, és hallottak saját kulturális identitásuk elfogadásának szabadságáról az evangélium fényében. Az evangélizációs projekt végén már Bibliatanulmányozó csoportok beindítása is felmerült a helyi diákok bevonásával.

2) ABUB Brazília: irodalmi fórum

A brazil diákmozgalom a Professional Biblical Alliance of Brazil-lal [Brazil Bibliai Szakmai Szövetség] karöltve tavaly májusban fórumot rendezett Rio de Janeiróban Tolkien és Lewis irodalmi tevékenységére alapozva. Előadások hangoztak el többek között a „Megváltás C. S. Lewis kozmikus triológiájában” és „A barátság ereje Tolkiennél” címekkel, melyeket viták, panelbeszélgetések és műhelymunkák követtek. 150 látogató vett részt 16 különböző iskolából, intézetből és egyetemről.

3) BSKSH Albánia: mások megnyerése

Gjirokastra városának diákkörösei kerékpártúrát szerveztek tavaly júniusban azzal a céllal, hogy a keresztények elhozhassák nem-keresztény barátaikat. A cél azt volt, hogy helyet és időt biztosítson a diákoknak a barátságok építésére és az evangélium megosztására. Bár féltek, hogy a túrával egyidejűleg történő választások miatt kevesen jönnek el, végül – ez ám az imameghallgatás! – az választást eltolták egy héttel későbbre. (Ford. megj.: Mennyivel egyszerűbb, mint a kerékpártúrát arrébb tenni!) A nagy sikerre való tekintettel 2018-ban is tervbe vették a kempingezés megismétlését.

4) GBU Spanyolország: reformáció mai szemmel

Az andalúz városban, Sevillában spanyol barátaink egy fotókiállítást rendeztek a protestáns reformáció 500. évfordulója alkalmából. A kiállítás célja, hogy ebben a hagyományosan katolikus országban arra bátorítsák az emberek, hogy gondolkozzanak el a reformáció fontosságán, és társadalomra gyakorolt hatásán. A kiállítást további három spanyol városban is bemutatták 2017-ben.

5) GHAFES Ghána: muszlim környezetünk elérése

A GHAFES diákmozgalom egy csoportja létrehozott egy projektet, melynek segítségével az ország hat különböző egyetemén elérhetik a muszlim diákokat. A képzési anyagnak köszönhetően a diákok szert tehetnek a megfelelő apologetikai tudásra, különösen ami a muszlimokkal való kapcsolatot illeti. Emellett mini-vitákat, előadássorozatot és rádióadást hoztak létre, ezzel is segítve az evangélizációt.

No persze visszatekintve a 2017-es őszi Szabadnapokra, nekünk magyaroknak nincs mit szégyenkezni, ha az örömhír kreatív megosztásáról van szó. Csak így tovább MEKDSZ, csak így tovább IFES!

A cikk eredetijét elolvashatod itt.

(Képek forrása: a borítókép a Pixabay-ről, a cikkben található fotók pedig az eredeti IFES cikkből származnak.)

Facebook kommentek

komment

2 hozzászólás

So, what do you think ?