Postit!

A MEKDSZ mi vagyunk.

Kreatív evangélizáció szerte e világon (III. rész)

0

Ahogy korábban említettük, amikor a kreatív evangélizációról cikket megírtuk (ill. lefordítottuk), nem gondoltuk volna, hogy egy háromrészes trilógia lesz belőle. Valahogy úgy jártunk, mint Tolkien a Gyűrűk urával. Erős a hasonlat? Sebaj. Következzen a befejező rész: Az evangélizáció visszatér.

1) Eurázsia: Karácsonyi képeslapok

Ehhez bizony csoda kellett. A közelebbről meg nem nevezett eurázsiai országban ugyanis keresztény képeslapokat osztogatni illegális, a diákok viszont mindenáron szerették volna, ha a kampuszon diáktársaik hallanak Jézusról. Mit mást tehettek volna, csodáért imádkoztak Istenhez, és csodák-csodája (mégiscsak szerencsésebb kifejezés, mint a csodával határos módon): megkapták az engedélyt. 25 000 képeslapot osztottak szét kilenc egyetemi városban. Ezeket a karácsonyi kártyákat egy diák tervezte, és több volt, mint egy egyszerűen szép képek: mindegyik tartalmazott egy linket egy interaktív weboldalra, amelyen a diákokat arra kérték, hogy fejezzék be a mondatot: “A karácsony…”. Itt egyúttal elolvashatták a karácsony keresztény értelmezését: Immánuel, Isten velünk.

A kártyákat különbözőképpen használták fel a diákok. Egy diáklány például meghívta nem-keresztény barátait a kollégiumi szobájába egy karácsonyi partira. Amellett, hogy játszottak, a kártya segítségével megosztotta az evangéliumot. Más diákok engedélyt kaptak arra, hogy az egyetem területén osztogassák a kártyákat, és megkérdezzék a tanulókat arról, hogy mit jelent számunkra a karácsony. Innen pedig már egyenes út vezetett oda, hogy a Jézus általi reményt megoszthassák.

Milyen jó, hogy az evangéliumot nem lehet elfojtani! Ezek a diákok jó példát jelentenek arra, hogy a találékonyság új utakat nyit meg. Nem akarjuk a joghallgató MEKDSZ-barátainkat megbántani, de még a jog sem tudja elhallgattatni az örömhírt. Akkor bizony a kövek fognak kiáltani (lásd Lk 19,40)!

2) Közel-Kelet: Nyári evangélizáció

Tavaly nyáron a közel-keleti diákok azzal töltötték a nyarat, hogy nem-keresztény társaikhoz kapcsolódni tudjanak. Házról-házra járás, éjszakai filmezések, röpladba meccsek és Scrabble. Barátságokat kötöttek, és megosztották az evangéliumot. A diákok emellett párokat alkotva sétáltak a szomszédos környékeken imádkozva, hogy legyen lehetőségük új emberekkel találkozni, új életet nyerhessenek, és közbenjártak az anyagi gondokkal küszködőkért is. Ahogy egy diák megosztotta, ez segített abban, hogy együtt érezzen az itteni emberekkel, és ezáltal még inkább vágyik arra, hogy egy nap meglássa, ahogy üdvösséget nyernek. Egy másikuk a következőket osztotta meg: “Ez a projekt áldás volt számomra. Lehetőséget adott arra, hogy jól érezzem magam az Úrban, de ugyanakkor megoszthassam Isten szeretet számos emberrel. A különböző programok között megtapasztaltam az evangélium erejét. Ez volt az első ilyen alkalom számomra, de Isten használni tudott, hogy megáldjon másokat rajtam keresztül, szóljon általam és imádkozhattam azért, aki szükségben volt.”

3) Benin: Evangélizáció sporton keresztül

Nem ismeretlen módszer az evangélizáción belül a sport felhasználása. Ezt használta ki a GBEEB diákmozgalom Beninben, amikor a sporton keresztül szólította meg az egyetemistákat, szám szerint kb. 250-et, akik különböző vallási háttérből jöttek. A játékosoknak és nézőknek Bibliákat és traktátusokat osztogattak szét, és számos diák hitre jutott. Egy elsőéves szociológia-hallgató például azóta tanulmányozza a Bibliát, részt vesz tanítványképzésen, és érzi a változást, amit mindez az életébe hozott.

4) Moldova: Hackathon

A moldovai CSC diákköre három-napos tábort szerveztek azoknak, akiket érdekes a digitális technológia. A keresztény diákok meghívták barátaikat, aminek köszönhetően több mint 90 diák vett részt az eseményen. Különböző technológiai projektek részére dolgoztak ki digitális programokat és megoldásokat kis csapatokban. Sok projektnek kifejezetten keresztény aspektusa is volt. Ez, és persze a kockuláson kívüli beszélgetések is lehetőséget adtak a hit megosztására. Még díjakat is osztottak ki három projektnek:

  • Szemben az öngyilkossággal: Használható-e a közösségi média, a digitális reklámok és a kód arra, hogy megmentsen valakit?
  • Keresztény játékokkal szembeni sztereotípiák leépítése: Okostelefonos játék, amely bibliai karaktereket használ a sztereotípiák ledöntésére.
  • Elköteleződési probléma: Egy okostelefonra készült alkalmazás, amely segít a fiataloknak abban, hogy szervezettebbek legyenek és kapcsolódjanak egymáshoz.

A CSC azért imádkozik, hogy a részvevők csatlakozzanak az újonnan alakult IT klubjukhoz, hogy kapcsolatban maradhassanak és megoszthassák az evangéliumot. Az eseményt egyébként az Indigitous nevű szervezettel karöltve végezték, amely a keresztény szolgálat és digitális tér összekapcsolásán fáradozik.

 

A cikksorozat összesen 12 evangélizációs eseményt mutat be, ha érdekel az I. és II. rész, kattints a linkekre.

Ez a cikk a Creativity + Evangelism című cikk alapján készült, amely beszámol a magyar Szabad-napokról is, de azt nem fordítottuk le, mert most kifejezetten külföldi diákkörökből csemegéztünk. Amennyiben lesz hasonló, akkor hírt adunk arról, milyen módon érik el külföldi diáktársaink az egyetemistákat.

(Kép forrása: a borítókép a Pixabay-ről, származik.)

Facebook kommentek

komment

So, what do you think ?