Postit!

A MEKDSZ mi vagyunk.

A Sierra Leone-i IFES válasza az ebolajárványra

0

Kenema_Hospital_Sierra_Leone_EbolaMatthew Brima, a SLEFES főtitkára egy októberi hírlevélben tájékoztatta az IFES-t (ennek tagja a MEKDSz) az ebolavírus kapcsán kialakult helyzetről.

Először is nagyon hálásak mindenkinek az imatámogatásért, mivel országuk nagy részére hatással van a vírus, így minden lelki támogatás elkél. Jelenleg Sierra Leone egészségügyi vészhelyzetben van, sok része az országnak karantén alatt van. Betiltották a nyilvános összejöveteleket, a kisebb klinikákat bezárták és az iskolai intézmények is átmenetileg zárva vannak. Családok halnak ki, és faluk néptelenednek el azáltal, hogy a lakosság több mint fele meghalt. Az októberi hírlevélben Matthew azt írta, hogy összesen 2896 betegről és 931 halálesetről tudnak a statisztikák, de ez csak azokat tartja számon, akiket az egészségügyi központokban kezeltek, tehát valószínűleg ennél többen haltak meg. Lassacskán, de egyre nő a nemzetközi támogatás, hogy szembeszálljanak a járvánnyal.

 

Az ottani IFES válaszképpen a következőket tette:

  1. Augusztus 18. és 20. között háromnapos böjttel egybekötött imaalkalmat szerveztek, melyre több mint 70 diákvezető és munkatárs jött el.
  2. Adományokat adtak azoknak, akik karantén alatt vannak. Meglátogatták a karantén alatt lévő otthonokat, hogy imádkozzanak az érintettekkel.
  3. Augusztus 28-29-én szemináriumot tartottak az eboláról és egészségügyről. Ezen jelen voltak az Egészségügyi Minisztériumtól és a Katasztrófavédelemtől is. Walter Carew, a Christian Health Associate [Keresztény Egészségügyi Szervezet] vezetője szintén részt vett ezen, és arról tanított, milyen módon viszonyuljon egy keresztény az ebola járványhoz. A kétnapos szeminárium célja az volt, hogy informálják a diákokat és felkészítsék őket arra, hogy környezetükben az egészséggel kapcsolatos problémákra felhívják a figyelmet.
  4. Az SLEFES Ebola kétnapos kampány során 12 olyan közösségbe mentek el, melyek szegényes egészségügyi környezettel bírnak, hogy felvilágosítást adjanak az ebola vírusról a lakosságnak és válaszoljanak a felmerülő kérdésekre. Ezzel gyakorlatilag a kormány munkáját támogatták, hiszen az ország vezetői is azt szeretnék, ha az emberek minél informáltabbak lennének a járványról és a kellő higiéniai felkészültségről.
  5. A diákoknak és munkatársaknak szöveges üzeneteket küldenek, hogy kellőképpen informálják őket minden ebola-megelőzéssel és higiéniával kapcsolatos hírről.
  6. Elindították a „Hope Alive” [Élő reménység] projektet, mely három területet fed le. Először is, elindítottak egy rádióprogramot a BBN-n. (Heti egyszer, vasárnap délután 4 órakor van, online is meg lehet hallgatni.) Másodszor, a projekt keretén belül 20,000 traktátust szeretnének szétosztani a karantén alá helyezett területeken. Harmadszor, szeretnének hangfelvételeket pandrive-on szétosztani az egészségügyi központokban, melyen reményteli üzeneteket és imádságokat helyeznének el.

 

A főtitkár a következőkkel zárja hírlevelét: „Az ebola járvány hatással van a szolgálatunkra, különösen az egyetemeken. Töröltük a szeptemberi országos konferenciánkat, és minden egyéb programot, amíg az egészségügyi vészhelyzetet fel nem oldják. Töröltük a decemberi vezetői konferenciát is. A szokásos szünidei közösségi alkalom is elmarad. Jelenleg azt sem tudjuk, mikor fogja a kormány újra megnyitni az egyetemeket. […] Három munkatársunk meghalt, de ez a szám elképzelhető, hogy magasabb, és csak a járvány végén fogjuk tudni megállapítani.

Köszönet illeti a nemzetközi és regionális irodát, amiért támogatnak minket és imádkoznak értünk. Ugyanakkor hadd kérjelek benneteket is, hogy imádkozzatok a fertőzésben érintett országokért.”


Inspiráló látni, hogy ebben a nehéz helyzetben nem azzal vannak elfoglalva, hogy magukat sajnálják, hanem keresik a lehetőséget, hogyan szolgálhatnák társadalmukat. És ha már egészségügyről van szó, azért valljuk be, e téren Magyarországon is lenne lehetőség bőven a szolgálatra. Igen, nálunk nincs ebolajárvány, de belegondoltunk már abba, hogy például az alkohol vagy a dohányzás (mindkettő népszerű az egyetemisták körében is) több ember életét vette már el, mint az ebola? Bizony, bizony, szolgálati lehetőség van bőven, csak nyitott szemmel kell járnunk. Hátha a Sierra Leone-iak motiválnak minket.

Facebook kommentek

komment

So, what do you think ?