Postit!

A MEKDSZ mi vagyunk.

Sírjatok a sírókkal

0

Pár hete, mikor keresztények ünnepelték világszerte a húsvétot, néhány kenyai diáknak megadatott az a lehetőség, hogy megtegyék azt, amit Péter nem tudott: megvallani Jézus Krisztust.

8097178_f451657f86a73cf5ad8cfd418648b689_wmAmint arról a magyar hírportálok is beszámoltak, 2015. április 2-án, csütörtökön hajnalban álarcos fegyveresek támadtak meg egy egyetemet Garissában, Kenya Szomáliával határos északkeleti részén. A támadók „a keresztényeket azonnal lelőtték. Minden lövésnél azt hittem, én is meghalok” – mondja a BBC-interjúban Collins Wetangula, az egyik túlélő. „A támadás sok diákot álmából ébresztett fel az egyetem kollégiumi épületében. Az egyik szemtanú szerint a terroristák először a keresztény imahelyet támadták meg, több embert megöltek, túszokat is szedtek, majd továbbhaladtak az egyetem területén, megölve a keresztényeket, és megkímélve a muszlimokat. A legtöbb áldozatot a beszámolók szerint hátulról fejbe lőve végezték ki” – olvashatjuk az MNO cikkében. Ezen a keresztény imahelyen imádkozott aznap hajnalban 22 IFES-es diáktársunk. Utoljára. A kenyai diákszövetség, azaz a FOCUS Facebook-oldala szerint összesen 147 diákot végeztek ki.

A túlélőket a nairobii Nyayo stadionba szállították, a sebesülteket pedig a fővárosi kórházba helyezték el. A FOCUS-munkatársak egy része a stadionba ment, a többiek és a diák vezetők pedig a kórházban imádkoztak, és vigasztalták az érintetteket.

8097184_d46df610d188dd1ad0197892e4170205_wmRose, a garissai egyetem FOCUS diákkörének vezetője egyike volt azoknak, akik csodával határos módon túlélték az eseményeket. Lucas Owako, a FOCUS diákmissziójának vezetője április 8-án együtt volt Rose-zal a halottasházban, hogy beazonosíthassák az elhunytakat. Több aktív FOCUS-os: vezetők és diákkörösök is áldozatául estek az áprilisi merényletnek. „Az egyetlen vigasz, hogy a diákok többsége ismerte és szerette Jézust, így ők ma este már megpihenhetnek ettől a kegyetlen világban való nehéz munkától. Nem vesztek el. Elmentek, hogy Azzal legyenek, akit szerettek. Ezt nem azért mondom, hogy ne sírjunk. Sírhatunk, de van reményünk.”

Egy napra rá, április 9-én pedig a FOCUS emlékistentiszteletet szervezett az áldozatok emlékére. A főtitkár, George Odhiambo Ogalo reméli, hogy mind egyéni, mind csoportos szinten sikerül feldolgozni a tragédiát. „A sötétség közepette is az Úr fénye világít ránk, ahogy a túlélők beszámolóinak újabb és újabb töredékeit halljuk. Nagy öröm tudni, hogy a keresztyén diákok, akik a tragikus napon épp Teremtőjükhöz imádkoztak, most békében nyugszanak Istennél.”

Mindeközben Európa közepén van egy ország, mely békében él, tagjai – akik magukat magyaroknak nevezik – szabadon gyakorolhatják vallásukat. Az üldözés, gyilkolás talán kissé távolinak tűnik számukra. De vajon hogyan állnánk helyt mi, ha Krisztus és az életben maradás között kellene választani? Hadd legyenek kenyai diáktársaink példaképek a hitben, mint olyan fiatalok, akik megértették azt, hogy az élet Krisztus, a halál pedig nyereség. (Fil 1,21) „Senki meg ne vessen ifjú korod miatt, hanem légy példája a hívőknek…” – mondja Pál (1Tim 4,12a). Ezek a kenyai diákok példák a keresztények számára szerte a világon.

Ha gondolod, itt elolvashatod az eredetit.

 

Facebook kommentek

komment

So, what do you think ?