Postit!

A MEKDSZ mi vagyunk.

Szex: kizárólag házasságon belül?

0

Amikor az LKSB Litvánia úgy döntött, hogy egy olyan témához nyúlnak, amiről a legtöbben nem beszélnek nyilvánosság előtt, még nem tudták, milyen reakciókra számítsanak. Akvilė, az LKSB Litvánia egyik diákkoordinátora a továbbiakban beavat minket abba, mi történt tavaly februárban, amikor felkértek egy keresztény házaspárt, hogy előadást tartsanak a szexuális tisztaságról.

20160407_lituania_abstinence_talk

Amint elkészítettük az eseményt a Facebookon, több ezren fejezték ki érdeklődésüket, és több mint ezer ember jelezte, hogy el is szeretne jönni. Ezt rengeteg bejegyzés követte, többségük negatív vagy szarkasztikus volt, esetenként némi fekete humor is felbukkant. Néhány híres litván újságíró és blogger („social commentators”) is megosztotta az eseményt saját falán. Az emberek véleménye az volt, hogy túl késő már a diákoknak a tisztaságról beszélni, illetve feltették a kérdést, hogy tényleg a pokolba kerülnek, ha megteszik azt?

Liberális társadalmunkban a szexualitást illető bárminemű határ vagy korlát haragot vagy legjobb esetben is szkepticizmust hoz elő az emberekből, ezért elkezdtünk imádkozni, bevonva az LKSB családot és különböző gyülekezeteket is. Még sosem voltunk hasonló szituációban.

Körülbelül 120 ember jött el az előadásra, közöttük erős szkeptikusok is, akik közbeszólásokkal próbálták az előadókat provokálni. Tapintani lehetett a feszültséget. A diákoknak rengeteg kérdése volt, és nem minden válasszal voltak elégedettek. Azt ugyan nem tudjuk, hány kérdés volt ezek közül őszinte, de örültünk, hogy nem voltak passzívak.

Az előadás végén egy lány feltett egy kérdést a barátjával való kapcsolatát illetően: „De mit tegyünk, ha már lefeküdtünk egymással? Ez azt jelenti, hogy a párkapcsolatunk nem fog jól működni?” – ez a kérdés lehetőséget adott az előadóknak arra, hogy Istenről beszéljenek és elmondják, hogy a Teremtőnk nem bélyegez meg minket a szexuális tisztátalanság miatt, és képes segíteni, ha kérjük őt. Ezt nagy megkönnyebbülés követte – egészen a következő kérdésig.

20160407 Lituania Abstinence student team

Később tudtuk meg, milyen hatása volt az előadásnak az emberekre. A keresztény diákoknak lehetőségük adódott nem keresztény ismerőseikkel, szobatársaikkal és korábbi osztálytársaikkal beszélgetni az esemény előtt és után. Az LKSB-csoportunk vezetőjének egyik ismerőse a következőket mondta nem sokkal az előadás után: „Őszintén szólva azért jöttem, mert kíváncsi voltam, hogy egy fiatal hogyan tud érvelni amellett, hogy érdemes a házasságig várni. Szkeptikus voltam az előadással kapcsolatban, de ezek után képtelen vagyok azt mondani, hogy teljesen szembehelyezkedem az elhangzottakkal. Megismertem néhány érdekes tényt és érvet a szexuális tisztaság kapcsán, és bár a személyes véleményem nem változott, már értem azokat, akik másként gondolkodnak e téren, és tisztelem őket.”

Mint csapat, arra jöttünk rá, hogy manapság az evangélium hirdetésének része, hogy a szexualitásról beszélünk. Elhívásunk, hogy a krisztusi szeretetet megmutassuk azáltal, hogy figyelmesen hallgatunk, a kérdéseket megválaszoljuk, teret engedünk a párbeszédnek és annak, hogy mindenki maga döntsön. Talán nem győztük meg az összes diákot, de hiszünk a jó és őszinte kérdések erejében. Isten képes ajtókat megnyitni, de nem árt nekünk is elsajátítani az ajtónyitás mesterségét.

Ui.: Az esemény felkeltette a média figyelmét is. Egy ismert kaunasi weboldal egy újságírót küldött, hogy tudósítson az eseményről.


Aki arra kíváncsi, hogy állunk mi magyarok ezen a téren, olvassa el ezt a cikket, vagy csodálkozzon rá, hogy a magyar jog hogyan követi le a szexuális erkölcs változását. Az egyik legütősebb írás e a témában a HVG online változatában megjelent „Haveri találkozó, némi szexeléssel” c. bejegyzés. Vagy meghallgatásul íme, Szikszai Szabi egy előadása, melyben egy perc erejéig e témára is kitér (11.45-től).

A kiemelt kép forrása: https://credohouse.org/blog/is-fornication-really-a-sin-sex-and-the-single

Facebook kommentek

komment

So, what do you think ?