Postit!

A MEKDSZ mi vagyunk.

MEKDSZ-történelem #10. Az újrakezdés évei: 1970-es évek

0

Az MEKDSZ újraalakulásának előzményei, I. rész (1970-es évek):

A MEKDSZ 1989-ben történt hivatalos megalakulásáig hosszú út vezetett. Már az 1970-es években elkezdődött az új MEKDSZ története, bár akkor még a fiatal egyetemisták, amikor összegyűltek imádkozni, Bibliát tanulmányozni, nem is gondolták, hogy néhány év múlva belőlük fog megalakulni a mostani MEKDSZ. Nem a MEKDSZ megalakításának a szándékával gyűltek össze az első években, hanem a Biblia tanulmányozásának céljából. A MEKDSZ újraalakulásának folyamatában óriási szerepet játszott néhány kiemelkedő külföldi személy, akik számos magyar egyetemistát inspiráltak és készítettek fel arra, hogy a magyar egyetemeken missziós munkába kezdjenek.

1970, Magyarország. Amíg egyesek abban hittek, hogy Lenin élt, él és élni fog, voltak emberek, akik abban hittek, hogy mindez Jézusra vonatkoztatva igaz. És el is kezdtek mozgolódni Magyarországon. Forrás: Fortepan.

Ilyen kiemelkedő személy volt Chris Davies (1948-1992), egy angol származású hölgy, aki az IFES munkatársa volt. Chris Davies mindvégig a háttérben végezte a munkáját, mégis nagy szerepe volt a kommunizmus évei alatt a kelet-európai országokban végzett ifjúsági misszióban. Az 1980-as évektől kezdve egyre gyakrabban tett látogatást Magyarországra azért, hogy felmérje, milyen misszió folyik az egyetemeken és olyan fiatalokat keressen, akik szívesen részt vennének az egyetemeken folyó missziós munkában. Mindezt természetesen titokban tette. Egyes feljegyzések szerint évente beiratkozott magyar nyelvkurzusra, hogy közben látogatásokat tudjon tenni a különböző egyetemeken.

Chris Davies felismerte Magyarországon azokat a nehézségeket, amikkel szembe kellett néznie az akkori egyházaknak, látta, hogy milyen óriási fal választja el egymástól a különböző felekezeteket. Magyarországi útja során azonban a lehetőségeket is felfedezte, miközben végiglátogatott különböző evangéliumi lelkületű gyülekezeteket. Azzal a céllal kereste fel a gyülekezeteket, hogy olyan keresztyén diákokkal találkozzon, akiket érdekelne az ifjúsági munka végzése a különböző egyetemeken. Így találkozott Herjeczki Kornéllal és Bernhardt Dórával, akiknek közvetlen szerepük volt a MEKDSZ újraalapításában. Chris Davies segítette a diákokat, hogy tudjanak közösen találkozni és személyesen is megismerhessék egymást. Miután visszautazott Londonba, továbbra is kapcsolatban állt a diákokkal és levelein keresztül bátorította őket az ifjúsági munkára. Chris Davies volt az, aki segítséget nyújtott a magyar diákoknak abban, hogy eljuthassanak Mittersill-be és részt vehessenek az ott megrendezésre kerülő alkalmakon. Ez azért is jelentős, mert a későbbiek során ezek közül a diákok közül kerültek ki azok, akik elindították azt a folyamatot, aminek az eredménye a MEKDSZ megalakulása lett. Az akkori politikai helyzet következtében kezdetben mindezek csak titokban történhettek meg. A különböző segédanyagokat, is titokban kellett átcsempészni a határon, amiben szintén sokat segített Chris Davies.

Ha már egyetemi diákmisszió: a BME könyvtár (ma Országos Műszaki Információs Központ és Könyvtár) központi olvasóterme. Nem, ez nem a BME-diákkör alkalma. Sajnos. Fortepan / Urbán Tamás

Chris Davies Magyarországon tett látogatásai nem maradtak nyom nélkül, a magyar diákok szívében elhintette a magot, ami hamarosan növekedésnek indult. Néhány magyar diák számára lehetővé vált, hogy részt vegyenek Angliában egy diákkonferencián. A konferenciáról hazatérve elhatározták a résztvevők, hogy itthon is megpróbálnak valami hasonlót megvalósítani. Ennek eredményeként 1978-ban Kovács Zoltán (akkor a Budafoki Baptista Gyülekezet tagja, jelenleg a Menedék Alapítvány ügyvezető igazgatója) szervezésében megtartották az első diáktábort egy távoli kis tanyán Pécelen, amin 15-en vettek részt.

Kovács Zoltán így emlékezett vissza ezekre a napokra:

Miután Angliából visszajöttünk egy diákkonferenciáról, eldöntöttük, hogy otthon is kell csinálni valami ilyesmit. Azonnal hozzáfogtunk a szervezéshez. Sokan jelentkeztek, de végül tizenötünknek volt csak elég bátorsága, hogy eljöjjön. Féltem, tépelődtem, mi lesz ha felfedeznek bennünket, de az angliai tapasztalatok és Chris adott bátorítást. Ez a tábor volt az első közösségi élményem. Felelősség vállalásra tanított, ami a későbbi életemben nagy értéknek bizonyult.”

Szerkesztette: Gulyás Ádám

Források:

  1. Lente Boglárka Noémi szakdolgozata: A Magyar Evangéliumi Keresztyén Diákszövetség története 1949-ig annak missziói sajátosságai alapján; 2004, Debrecen, Debreceni Református Hittudományi Egyetem, Missziói és Felekezettudományi Tanszék
  1. Écsi Anikó szakdolgozata: A Magyar Evangéliumi Keresztyén Diákszövetség története: A megalakulásától az 1949-es megszűnéséig; 2011, Budapest, Károli Gáspár Református Egyetem, Bölcsészettudományi Kar
  1. Szász Anna Boglárka szakdolgozata: A Magyar Evangéliumi Keresztyén Diákszövetség újraszerveződése a rendszerváltás idején; 2017, Debrecen, Debreceni Református Hittudományi Egyetem, Missziói és Felekezettudományi Tanszék

Facebook kommentek

komment

So, what do you think ?