Postit!

A MEKDSZ mi vagyunk.

Lelkigondozás – terepgyakorlat

0

1) Környezetelemzés. 2) Állapotfelmérés. 3) Munkarend. 4) Környezetvizsgáló táska. Elengedhetetlen feltételei egy terepgyakorlatnak. És furcsamód egy lelkigondozásnak is, ahogyan ezt Dóri is tanúsítja.

1) Környezetelemzés. Egyszerű. Szétnézel, és megállapítod, ki mindenki van a környezetedben. Elképzelhető, hogy már ki se látsz a keresztény közösségekből, és lassacskán megszűnsz out of the box gondolkodni. – Dóri is ezt tette: körülnézett, és elhívta érdeklődő ismerőseit a szeptemberben még Jerielle-lel, a II. szemesztertől pedig egyedül vezetett BGF külkeres „small group”-ba.

2) Állapotfelmérés. Időt szánva a csoport tagjaira, fokozatosan felméred, mire van szükségük, miért jönnek a diákkörbe; eközben pedig törekszel nemcsak az igényeik, hanem ő maguk megismerésére is. Dóri eredetileg Márk-csoportot indított, aztán rájött: inkább „az a célja ennek a csoportnak, hogy bátorítsuk egymást”. Majd így folytatja: „Amit mi nagyon sokat tanultunk, az a türelem és a megértés, meg hogy hogyan hallgassuk őket.” – azokat, akiknek aktuális szükséglete a „meghallgatva levés”.

3) Munkarend. Rendszeres találkozás. Hogy ez most hetente/kéthetente, mikor, hol – a csapat igényeitől és a Te teherbírásodtól függ. Figyelem! Ez utóbbi nem elhanyagolandó! Mindig legyen melletted valaki, akivel megoszthatod a terheket! Ebben lehet segítségedre egy mentor; valaki, akivel rendszeresen találkozol, valaki, aki meghallgat téged, és egyszerűen csak elérhető számodra, amikor szükséged van rá. Ha diákkörvezető vagy, a MEKDSz-től kérhetsz mentort – írj egy ímélt Bayer Áronnak, ahogy Dóri is, és rövidesen rendelkezésedre fog állni egy.

4) Környezetvizsgáló táska. Mindaz, amivel az Isten Téged felruház, hogy nyitott és őszinte maradj a környezetedben élők és önmagad felé. Csak abból tudsz adni, amit magad is kölcsönkaptál, kértél az Úrtól! A szeretetkellékeken meg a Lélek-gyümölcsökön túl „mindenképpen azért nekünk is sebezhetőnek kell lennünk – mondja Dóri – ; merthogy azok is vagyunk…” Nem kell szuperhőst játszanod! Ugyanakkor ne feledd: „We were made for so much more than ordinary lives.” /Casting Crowns – Thrive/ Sokkal többre készített minket az Atya, semmint hogy hétköznapi életet éljünk. Vagy, ha már „készítés”: „Amit szem nem látott, fül nem hallott, és ember szíve meg sem sejtett, azt készítette el Isten az őt szeretőknek.” /1Kor 2,9/ És – ha már terepgyakorlat, akkor – kapisgálod?

Facebook kommentek

komment

So, what do you think ?