Postit!

A MEKDSZ mi vagyunk.

Zsinórposta aus Deutschland

0

Telephone-Old„Frittmann Lidi felhívása, időtartam: 00:57.” No, nem fut el Germersheimig megszakítás nélkül a telefonzsinór? Pedig olyan rég beszéltem már német-svédes barátnémmel! „Frittmann Lidi hív.” Na, majd most! Éljen a szkájp!

– Nekem jól megy a sorom Németországban, sok barátom van, hála Istennek, de a közös nyelv és kultúra, a sok MEKDSz-táboros meg diákkörös emlék, élmény pótolhatatlan – kezdi beszámolóját Lidi. – De különösen egy hullámhosszon vagyok pl. a francia barátnőmmel.

– Ő is jár a diákkörbe?

– Jaja, egyike a 15-nek.

– Micsoda? Azta’, mennyien vagytok! – hüledezem.

– Jaj, ez itt nagyon pici diákkörnek számít! – (Nofene. Újabb meglepetés.) – Németországban egy átlagos diákkör 80 fős… Meg itt nem is lehet „csak úgy” SMD-s lenni. Ahhoz, hogy egy csoport hivatalosan csatlakozni tudjon a német diákszövetséghez, a tagoknak először is beszélniük kell a helyi vezetőkkel, kvázi felvételi zajlik: a jelentkezők elmondják, hogy mit szerveztek-ügyködtek eddig, miért szeretnének az SMD szőlőszeme lenni, aztán bíznak a pozitív elbírálásban. Otthon bezzeg örülünk, ha ketten keresztények összeállnak a karon, és lelkesen alapítanak egy kis MEKDSz-kört.

– Hát, ja. Ez a „felvételi rendszer” elég szigorúan hangzik… Mondjuk, így legalább jó eséllyel szűrik ki azokat, akik kereszténynek mondják/tartják magukat, közben pedig bőven hagynak kívánnivalót maguk után.

– Jawohl! De ez a szervezetszemlélet egyébként tényleg mindenhol felüti a fejét, ami nem feltétlenül rossz, sőt! Minden félév elején van egy regionális konferencia, amelyen diákkörönként egy delegált vehet részt, a múltkorira én mentem Germersheimból, kb. annyian voltunk, mint a Grundon, és arról folyt az eszmecsere, hogy pl. van-e egységes SMD-álláspont a homofóbiáról? Mi van, ha egy homoszexuális jön a diákkörbe? Hogyan kezeljük az ilyen és ehhez hasonló égető kérdéseket? Brainstorming, vita, tapasztalatcsere. Nagyon jó volt, és szerintem igencsak időszerű… Meg irtó sokat lehetett belőle tanulni!

– Hát, bőven van mit hazahoznod! Ezt a diákparlamentet meg meg lehetne nálunk honosítani.

– Július végén megyek majd végleg haza. Addig kezdjétek szervezni! 😉

„A hívásnak vége, időtartam: 1:48:12.”

Facebook kommentek

komment

So, what do you think ?