Postit!

A MEKDSZ mi vagyunk.

Teológiai gyorstakaró

0

Szeretem, amikor valami intenzív, elmemozgató, provokatív, olyan „bicskanyitogatós”. Brassó Lilit, a debreceni agrár diákkör vezetőjét kértem meg, hogy számoljon be a kampuszon rendezett evangelizációjuk részleteiről, tanulságairól. Technikai „ezmegazvolt”-ok helyett azonban kaptam egy alkalmazott teológiai gyorstalpaló patchwork takarót – íme, most leterítem elétek, hemperegjetek és elmélkedjetek!

A levél rögvest az alkalom után, kedden érkezett villámpostán; megnyitása után az egyik szemem szerkesztett (hú, wow! szakmai kihívás!), a másik vitatkozott (jó értelemben és azóta is).

DE_agrar_ev_1„Nos, a mai este a következőképpen zajlott: 29 fő jelent meg, ennek nagyobb része keresztyén családból származott, míg a másik, mondhatni, vallásosból. Igen változatos képet festettek a jelenlevők: érkeztek hittudományisok, agrárosok, műszakisok is. Az előadónk Horsai Ede tanár úr volt a Debreceni Református Hittudományi Egyetem oktatója, gimnáziumi vallástanár. Az alkalom címe: Keresztény hit – Ábránd vagy valóság?

Az alkalom alapkérdésekkel indult: Mi jut eszembe a hitről? Ki milyen családi (vallási) háttérből jött? Mit jelent megtérni? – A hit nem más, mint a bizalom alapja. Valakiben megbízni, és követni őt. Ma tabutéma. Fontos az emberek felé megélni a hitemet, mert hisz mi hiányzik ma a gyülekezetekben? A befogadás, a nyitottság az „új” emberek felé. A hitnek ugyanakkor része a kételkedés is. A vallás az, ahogyan megélem a hitemet. Létezhet hit nélkül. Minden vallás egy dolog körül forog: Miért élünk?

fragezeicnenA házasság előtti nemi élet kérdése is felmerült. A házasság: az egyetlen elfogadható együttélési forma. Olyan a szerelem a házasságnál, mint a vallás a hitnél. A fiatalok régen lázadtak; ma nem, ma inkább fogyasztanak. A párkapcsolatokat olyan gyorsan cserélgetik, akár a TV-csatornákat. A „Ne paráználkodj!” parancsa azt jelenti, hogy ne törj be egy házasságba és ki a házasságból… A szeretet négy formája közül a szexus, erosz, filia eszközként tekint a másik emberre, míg az agapé feltétel nélkül szeret. Szeret, mert szeret.”

Kérdéseiteket, elmésségeiteket szeretettel várja a Postit! postaládája: postit.mekdsz@gmail.com

Facebook kommentek

komment

So, what do you think ?