Postit!

A MEKDSZ mi vagyunk.

Szemtől szemben az öngyilkossággal

0

Mindig is abban a tévhitben éltem, hogy Magyarország vezet az öngyilkossági statisztikákban. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legfrissebb adatai szerint azonban Magyarországot megelőzi néhány ország, többek között a latin-amerikai Guyana, ahol ráadásul a 15-29 éves korosztály különösen érintett. Az ország Berbice nevű régióját egyenesen az „öngyilkos régió” néven említik.

20150122 Guyana Suicide prevention

Érthető, hogy az ottani diákmozgalom, az ISIVCF Guyana fontosnak tartotta, hogy ezzel a témával foglalkozzon. A rendezvényt New Amsterdamban tartották, mottóul pedig a Jeremiás 29,11 szolgált: „Mert csak én tudom, mi a tervem veletek… reményteljes jövő az, amelyet nektek szánok.” Az ottani főtitkár szerint igazi csapatmunka volt, ahogy a munkatársak, diákok, önkéntesek összefogtak, hogy a Jézusba vetett remény üzenetét hirdessék. Az eseménynek a „Remény”, angolul, az ország hivatalos nyelvén a „HOPE” elnevezést adták, ami az eseményt meghatározó négy alappillér (healing, opportunities, promise, expectation) kezdőbetűiből tevődik össze. A célok ezek alapján: gyógyulást hozni az életekbe, lehetőségeket teremteni a szabadulásra, segíteni embereknek, hogy Jézus Krisztus üdvözítő munkáján keresztül a bővölködő élet ígéretébe belekapaszkodhassanak, és reményteljes várakozással teli életet kínálni nekik.

Marie Ann Hussain másodéves hallgató ötéves korában érezte először úgy, hogy véget akar vetni az életének. Az évek folyamán ez többször felerősödött benne, különösen, ha valaki feldühítette. Ő is egyike volt annak a hét diáknak, akik a szemináriumok során átadták életüket Jézusnak.

Az ISIVCF már most azon gondolkodik, hogyan tovább a témát illetően. Tervezik egy telefonos forródrót létrehozását, bár tisztában vannak vele, hogy a személyes kapcsolatok hozhatnak létre valódi változást. Michelle Washington, az ISIVCF munkatársa így fogalmazott: „Amikor azt hallom, hogy ismét öngyilkos lett valaki, összetörik a szívem… de ezek azok a pillanatok, amikor hálát adok Istennek, hogy mint munkatárs, lehetőségem van a diákok életébe változást hozni, és bemutatni nekik Krisztust, aki megszabadíthatja őket a reménytelenségből.”

Igen, sajnos az öngyilkosság a világ számtalan részén probléma, és ez alól mi sem vonjuk ki magunkat. Egy 2012-es tanulmány szerint arányaiban Litvániában, Japánban és Magyarországon történik a legtöbb öngyilkosság. Ehhez vegyük hozzá, hogy állítólag sok magyar fiatal látja kilátástalannak az életét (ld. Ifjúság 2012 felmérés), úgyhogy a MEKDSz-nek, azaz nekünk is akad dolgunk bőven. Reményt kell adni a reményvesztett generációnak.

Az eredeti cikket itt találod, az IFES karibi térségének helyzetéről pedig ezen a linken olvashatsz.

Facebook kommentek

komment

So, what do you think ?