Postit!

A MEKDSZ mi vagyunk.

Tenger tombol, zúg, süvít a szél

0

Vanuatu egy kis szigetcsoport a Csendes-óceán déli részén, Ausztráliától északkeletre fekszik, és körülbelül 267 000 lakosa van. Még sosem hallottam róla, és hacsak nem ír róla egyik diáktársunk, talán nem is ismertem volna meg soha.

20150319 Vanuatu

A ciklon előtt – és után…

Ahogy arról magyar internetes portálok is hírt adtak, március 14-én szombaton hajnalban pusztító vihar csapott le Vanuatura. A széllökések sebessége meghaladta a 200 km/h-t, de van, ahol 340 km/h-t is mértek. A ciklon leginkább a külső szigeteket érintette, közülük is Tanna szigetét, ahol a lakóházak 80%-a részben vagy teljesen elpusztult. A fővárosban, Port Vilában a ciklon az épületek 90%-át rongálta meg, és a város víz alá került. (Képekért kattints ide.) Körülbelül 166 000 embert érintett a vihar, és 110 000 ember maradt ivóvíz nélkül. (Ezt innen tudjuk.) A ciklonnak halálos áldozatai is vannak. És ha mindez nem lenne elég, a természeti katasztrófa nagy csapás Vanuatu gazdaságára, pedig már így is a világ legfejletlenebb országai közé tartozik.

destroyed_homeTupou Capha, az ottani MEKDSz-nek, az Emalus Christian Fellowshipnek a vezetője röviden beszámolt az IFES-blognak a körülményeikről. Tupou először is hálás minden imáért, és egyáltalán azért a tényért, hogy életben vannak. Az országban vészhelyzetet rendeltek el, este 6 óra után tilos kimenni. Élelmiszerből kevés van, bár az egyetemen még nem érzékelik ennek hatását, hozzátette, hogy a vidéki területeken viszont biztos. A vízről nem tudják, iható-e, ezért a biztonság kedvéért mindig felforralják, mielőtt használnák, és imádkoznak azért, nehogy valami fertőző járvány kitörjön emiatt. Az egyetemén még folynak a helyreállítási munkák, bár náluk nem volt olyan vészes a helyzet, mint az ország többi részében.

Tupou szeretné jól megítélni, mit tegyen most a diákkör az egyetemén, de reméli, Isten használni fogja tudni őket abban, hogy az Ő szeretetét megmutassák, különösen ebben a helyzetben.

A főtitkár azt kéri, hogy egyrészt imádkozzunk azokért, akik elveszítették hozzátartozóikat, másrészt azért, hogy a diákkör az egyetemen Krisztus szeretetét tudja megosztani a krízis időszakában akár azáltal, hogy együtt imádkoznak másokkal, vagy akár úgy is, hogy feltakarítanak.

Olvasd az eredeti cikket az IFES blogján, és tudj meg még többet a Csendes-óceán déli részén aktív diákmozgalmakról!

Facebook kommentek

komment

So, what do you think ?