Postit!

A MEKDSZ mi vagyunk.

Jöjj és láss! Változások Grúziában

0

Mivel politikusaink mostanában a keletre való nyitást preferálják, úgy gondoltuk, mi is lekövetjük ezt a változást, és az Európa és Ázsia határán fekvő Grúziáról hozunk hírt nektek.

A grúz diákok missziós táborukat kreatív módon három részre osztották fel: jöjj, láss, változtass. Az első nap az ismerkedésen volt a hangsúly, így miután mindenki megérkezett az egyetemre (jöjj), egy kincsvadászaton vettek részt, amit a városban rendeztek meg. A második nap a hallgatók egy fotómaraton keretén belül a következő kérdés lencséjén keresztül tekinthettek a városra (láss): „Mi a gond a világunkkal, országunkkal, városunkkal?” Harmadnapon pedig azon gondolkodhattak el, mit lehetne tenni azokkal a problémákkal, amikkel szembesültek (változtass), mint például a dohányzás, szemetelés, abortusz és szegénység. Este arról beszélgettek, hogy vajon meg tudják-e változtatni a világot különböző társadalmi tevékenységekkel. A keresztyén diákok ekkor rámutattak arra, hogy valós változás akkor történik, ha személyes kapcsolatba kerülünk Jézussal.

20150305_georgia_update

A diákok a következőket mondták a tábor után: „Sok mindent átgondoltam ez alatt az idő alatt, és úgy döntöttem: közelebb kerülök Istenhez.” „Szeretnék Istennel kapcsolatba kerülni.” „Szeretném a Bibliát olvasni és megtanulni megbocsátani.” Talán ezek az idézetek is mutatják, hogy a diákok meglátták Krisztust, és a jó hír, hogy azóta minden egyes résztvevő jár Biblia-tanulmányozásra, úgyhogy a változás is úton van.

Grúziáról egyébként érdemes tudni, hogy nagyon vallásos ország, a lakosság 90%-a ortodox kereszténynek vallja magát, és a többség úgy gondolja, az ortodoxia az egyetlen helyes út Istenhez, így nem egyszerű más keresztyénnek lenni, legyen az evangéliumi vagy akár római katolikus. Az országban egyébként mindössze 3 egyetemen van diákkör, a legnagyobb körülbelül húsz tagot számlál. Bár van élet a diákkörökben, főleg a fővárosban, Tbilisziben, de így sem könnyű a diákkörök sorsa, mert sok fiatal elhagyja az országot abban a reményben, hogy máshol könnyebben talál munkát. (Tatiana, az ottani főtitkár nemrég találkozott kb. 30 grúz diákkörössel – Németországban…)

„Jöjj, láss, változtass” – nem rossz stratégia, ha társadalmi változásokról van szó. Márpedig a MEKDSz-stratégiája szerint 2016 a Formación éve lesz, melynek része a társadalmi szerepvállalás. (Infografikáért katt a 6. oldalra.) A Formación célja „hiteles, teljes evangéliumi életet élő, elkötelezett, értelmiségi keresztényekkel, diákokkal és szeniorokkal, támogatni az egyházat, az egyetemeket és az egész társadalmat”. Addig is tartsátok fejben ezt a hármas stratégiát. Gyertek, nézzetek körbe az országban, aztán jövőre változtatunk.

Az eredeti cikket itt olvashatjátok.

Facebook kommentek

komment

So, what do you think ?