Postit!

A MEKDSZ mi vagyunk.

Kiürült a kamatkamra

0

Jó nagy halat fogott a BGF Pénzügyi és Számviteli Karának diákköre, a BiGFish. Nemrég ugyanis Gyura Gábor MEKDSz-es szeniort, az MNB Szanálási Főosztályának vezetőjét hívták meg előadást tartani arról, hogy létezik-e etikus bankrendszer. A részletekről a szervezőket: Könczöl Kingát és Kerekes Zsoltot kérdeztem.

bankruptAz egész témát a Biblia fényében taglaltuk – kezdi beszámolóját Kinga. – Például hogy megjelenik-e, s ha igen, hogyan a kamat az Ó- és az Újszövetségben. Megvalósulhat-e vajon ma egy kamatmentes bankrendszer, amiben nem az a cél, hogy a másikat kiforgasd a vagyonából? Kamatmentes kölcsönök működnek arab országokban, és ma még ugyan számunkra elképzelhetetlen, hogy ez nálunk is meghonosodjon, de a példák nyomán lehet, hogy a jövőben megtörténik. [Az iszlám bankok Európában történő terjedéséről bővebben itt olvashatsz – a szerk.]

– Tulajdonképpen a kapitalizmus sajátosságait vizsgáltuk, szembeállítva a biblikus pénzgazdálkodással – teszi hozzá Zsolti. [Egy kis „behind the scenes”, főleg azok kedvéért, akik netán ettől megijedve rövidesen a következő cikkre klikkelnének – Kinga javaslata: „De mindenképpen hívd fel Zsoltit, mert ő szeret elmélkedni, és mindenről kifejteni a véleményét.”] – Gábor arról beszélt, hogy mennyit tudna változtatni a gazdaságon az, ha sokkal személyesebbé tennék, ha kapcsolati alapúvá válna. Ebben a bizalmi tőkében és több, kis cserekereskedelmet folytató közösség létrehozásában látják a megoldást a nyugati közgazdászok.

swap artGábor imakört alakított az MNB-n belül, vallva, hogy ott kell sónak lenned, ahol épp vagy. A BiGFish diákkörösök hetente összejárnak imádkozni az előadásokért, melyek révén félévente 3-4 alkalommal ízesítik a PSzK-t.

– Ebben a szemeszterben Galambos Andris jött el hozzánk a FÉK-től, hogy a konfliktuskezelésről beszéljen, a jövő heti félévzáró alkalmunkra pedig Pásztor Zsófi és Zotyó érkezik, karrier vs. család témában.

A részletekről az esemény Facebook-oldalán tájékozódhattok. Addig is bánjatok a pénzzel kesztyűs kézzel, és legyetek sók, ha tudtok!

Facebook kommentek

komment

So, what do you think ?