Postit!

A MEKDSZ mi vagyunk.

Muszlim-keresztény párbeszéd

0

Ez a hír ugyan kétéves, aktualitása ma is van: Dubajban ötödik alkalommal rendezték meg a Muszlim-Keresztény Párbeszédet. Ezt a programot az ottani diákkörösök szervezik kétévente, szerettek volna ugyanis egy olyan platformot létrehozni, ahol keresztények és muszlimok barátságos közegben tudnak beszélni hitükről. 2013-ban a fő téma egy muszlim diákok által választott kérdés volt: Hogyan nyerhetünk bűnbocsánatot egy szent Istentől?

Először a két főelőadó beszélt a témáról, majd reagáltak egymás előadására. Ezt követően a közönség soraiból érkeztek kérdések.

 A muszlim főelőadó, Shabir Ally a torontói Islamic Information and Dawah Centre International elnöke feltett néhány igen fogós kérdést. Szerinte például a keresztyénség nem ésszerű, mert bár Jézus kifizette a váltságot bűneinkért, mégis újból és újból szükségünk van Isten megbocsátására. De ha egyszer valaki már kifizette tartozásodat, akkor nem kell bocsánatot kérned azért, hogy nem fizetted ki.

Thabiti Anyabwile, a keresztény főelőadó, aki a kajmán-szigeteki First Baptist Church lelkésze, szónok és író, válaszában arról beszélt, hogy Krisztus keresztjénél Isten kegyelme és igazsága találkozik.

Körülbelül 800 látogatója volt az eseménynek, a nagyelőadón kívül a két szomszédos terem is tömve volt. A szomszédos országokból pedig több százan internetes streamen keresztül követték az eseményt. (Itt megtekinthető.) Ráadásul mindezt nyilvánosan tehették, mert Shabir Ally olyan elismert, hogy nem jelentett gondot a sugárzás. A világ e részén az ilyen párbeszéd példa nélküli.

A forrásbejegyzés szerint a diákok nagyon izgatottak voltak, és örültek, hogy sok barátjuk, életükben először, hallhatja az evangéliumot. Sokakban további kérdések is megfogalmazódtak a párbeszéd nyomán. Egyikük azt mondta, alig várja, hogy beszélgessen ezekről azzal a barátjával, aki elhozta őt erre az eseményre.

Nagy álmom, hogy Magyarországon is legyenek ehhez hasonló nyílt párbeszédek akár a keresztyénségen belül, akár társadalmi szinten. Sajnos a vitakultúránk nem áll túl fényesen, pedig egy nyílt párbeszéd mindig elősegíti a gondolkodást, ami elengedhetetlen része egy egészségesen funkcionáló közösségnek, legyen az MEKDSz, keresztyénség, vagy mondjuk a magyar társadalom. Addig is éhségemet Richard Dawkins kontra Alister McGrath vitákkal csillapítom, és jót szórakozok a House of Commons, azaz a brit parlament alsóházának jelenetein. És várom, hogy egyszer itthon is részese lehessek láthassak egy olyan vitának vagy párbeszédnek, ami előrevisz. (Persze nem állítom, hogy ilyen nincs itthon, de azért a párbeszéden lehetne még mit dolgozni kis hazánkban.) Annyira sok olyan, kereszténységet érintő társadalmi kérdés van, amikről érdemes lenne végighallgatni egy jól moderált, elgondolkodtató beszélgetést, vagy német példára – ahogyan erről ottani tudósítónk, Frittmann Lidi is beszámolt – diákparlamentet alakítva együtt megvitatni akár ehhez hasonló, vallásközi párbeszéddel foglalkozó, akár a homoszexualitásról vagy épp a gender mainstreamingről szóló kérdéseket. Mit gondoltok? Esetleg a MEKDSz-en belül egy ilyet? Válaszaitokat, javaslataitokat szeretettel várjuk a postit.mekdsz@gmail.com-ra vagy a mekdsziroda@gmail.com-ra!

Facebook kommentek

komment

So, what do you think ?