Postit!

A MEKDSZ mi vagyunk.

Hozzáértő vagy?

0

„…amikor hallottam a felhívást a MEKDSZ alapfokú lelkigondozói képzésére, nem igazán éreztem különösebb motivációt, hogy jelentkezzek rá. A gondolat, ami mégsem hagyott nyugodni, az a kurzus címe volt: hozzáértő segítő. Miért ne lehetnék ennyi egyetemi tréning, óra, esettanulmány és előadás után valamelyest „jó” segítő? Milyen új szempontot tud adni a hozzáértő segítő képzés az eddigi ismereteimhez?”

empathyKovács Orsi vagyok, francia-angol tanári szakos MA-s hallgató. A MEKDSZ Téli táborában hallottam a Hozzáértő Segítő Képzésről. Tanulmányaimból kifolyólag sok hosszú órát töltöttem már el önismereti tréningeken, pedagógiai és pszichológiai témájú órákon, ahol az emberi lélekkel, annak fejlődésével foglalkoztunk, valamint azzal, hogy pedagógusként hogyan oldhatunk meg konfliktusokat, és segíthetünk gyermekeknek, felnőtteknek különböző élethelyzetekben. Ezért, amikor hallottam a felhívást a MEKDSZ alapfokú lelkigondozói képzésére, nem igazán éreztem különösebb motivációt, hogy jelentkezzek rá. A gondolat, ami mégsem hagyott nyugodni, az a kurzus címe volt: hozzáértő segítő. Miért ne lehetnék ennyi egyetemi tréning, óra, esettanulmány és előadás után valamelyest „jó” segítő? Milyen új szempontot tud adni a hozzáértő segítő képzés az eddigi ismereteimhez?

Örülök, hogy ez a gondolat nem hagyott nyugodni, mert így meg tudom válaszolni az előbbi kérdéseket: a Hozzáértő Segítő Képzés alapjaiban változtatja meg a gondolkodást az emberi kapcsolatokról és a segítő szerepéről.

Bár a HSK a lelkigondozás alapjaival ismertet meg, amit ilyen formában hivatalos keretek között, tanárként egy iskolában nem gyakorolhatsz (de ugyanígy teológusként, mérnökként vagy közgazdászként sem), hiszen erre a képzés nem jogosít fel, ugyanakkor azt gondolom, hogy minden emberi kapcsolathoz szükség van arra a gyakorlatias ismeretre, ami ezen a kurzuson elhangzik. Legfőképp azért, mert az olyan alapfogalmakat, mint a figyelem, a tisztelet, az empátia és a tanácsadás sokszor rosszul értelmezzük, sajnos ezáltal tudtunkon kívül fájdalmat okozva a másiknak. A nyolc alkalom során végighaladunk ezeken a fontos készségeken, és egyből át is ültetjük őket a gyakorlatba, kis csoportokban oldunk meg szituációs feladatokat.

A Hozzáértő Segítő olyan új nézőponttal gazdagított, amit egy egyetemi órán sem tapasztaltam. Saját kapcsolataimban is sokkal nagyobb figyelmet fordítok azóta olyan hétköznapinak tűnő részletekre, mint a hallgatásra, a jókor feltett kérdések jelentőségére vagy a másik szavai mögött meghúzódó valódi érzelmek megértésére.

Szívből ajánlom mindenkinek ezt a képzést, ha érdekel, hogy hogyan tudsz a környezetedre jobban odafigyelni, másokat mélyebben megérteni, vagy ha egyszerűen az emberi kapcsolataidban szeretnél fejlődni. Nem fogod megbánni 🙂


A HSK 2016 tavaszán is indul, bővebb információkért látogass el honlapunkra; részvételi szándékod jelzéséül pedig kérünk, töltsd ki ezt a Google-formot! Ha pedig még ennyi tudnivaló sem lenne elég, íme – a PostVid! alkotása, amiben dr. Hélisz Katalin, a HSK előadója és a MEKDSZ lelkigondozói szolgálatának egyik munkatársa is megszólal:

Facebook kommentek

komment

So, what do you think ?