Postit!

A MEKDSZ mi vagyunk.

Hozzáértő vagy?

0

„…amikor hallottam a felhívást a MEKDSZ 8 részes inspirációs műhelyére, nem igazán éreztem különösebb motivációt, hogy jelentkezzek rá. A gondolat, ami mégsem hagyott nyugodni, az a címe volt: hozzáértő segítő. Miért ne lehetnék ennyi egyetemi tréning, óra, esettanulmány és előadás után valamelyest „jó” segítő? Milyen új szempontot tud adni a Hozzáértő Segítő Keresztény Szemszögből az eddigi ismereteimhez?”

empathyKovács Orsi vagyok, francia-angol tanári szakos MA-s hallgató. A MEKDSZ Téli táborában hallottam a Hozzáértő Segítőről. Tanulmányaimból kifolyólag sok hosszú órát töltöttem már el önismereti tréningeken, pedagógiai és pszichológiai témájú órákon, ahol az emberi lélekkel, annak fejlődésével foglalkoztunk, valamint azzal, hogy pedagógusként hogyan oldhatunk meg konfliktusokat, és segíthetünk gyermekeknek, felnőtteknek különböző élethelyzetekben. Ezért, amikor hallottam a felhívást a MEKDSZ 8 részes inspirációs műhelyre, nem igazán éreztem különösebb motivációt, hogy jelentkezzek rá. A gondolat, ami mégsem hagyott nyugodni, az a címe volt: hozzáértő segítő. Miért ne lehetnék ennyi egyetemi tréning, óra, esettanulmány és előadás után valamelyest „jó” segítő? Milyen új szempontot tud adni a Hozzáértő Segítő Keresztény Szemszögből az eddigi ismereteimhez?

Örülök, hogy ez a gondolat nem hagyott nyugodni, mert így meg tudom válaszolni az előbbi kérdéseket: a Hozzáértő segítő inspirációs műhely óta alapjaiban változott meg bennem az, ahogy emberi kapcsolatokról és a segítésről gondolkodom.

Bár a Hozzáértő Segítő  a keresztény lelkigondozás alapvető attitűdjeit járja körül, amit ilyen formában hivatalos keretek között, tanárként egy iskolában nem gyakorolhatsz (de ugyanígy teológusként, mérnökként vagy közgazdászként sem), hiszen erre a műhely nem jogosít fel, ugyanakkor azt gondolom, hogy minden emberi kapcsolathoz szükség van arra a megközelítésre, amely áthatja ezt az inspirációs műhelyt. Legfőképp azért, mert az olyan alapfogalmakat, mint a figyelem, a tisztelet, az empátia és a tanácsadás sokszor rosszul értelmezzük, sajnos ezáltal tudtunkon kívül fájdalmat okozva a másiknak. A nyolc alkalom végighalad az emberi kapcsolat alapvető aspektusain, az interaktív-kiscsoportokban pedig egymástól és egymáson tanulva szituációs feladatokat oldunk meg.

A Hozzáértő Segítő olyan új nézőponttal gazdagított, amit egy egyetemi órán sem tapasztaltam. Saját kapcsolataimban is sokkal nagyobb figyelmet fordítok azóta olyan hétköznapinak tűnő részletekre, mint a hallgatásra, a jókor feltett kérdések jelentőségére vagy a másik szavai mögött meghúzódó valódi érzelmek megértésére.

Szívből ajánlom mindenkinek ezt az inspirációs műhelyt, ha érdekel, hogy hogyan tudsz a környezetedre jobban odafigyelni, másokat mélyebben megérteni, vagy ha egyszerűen az emberi kapcsolataidban szeretnél fejlődni. Persze mindez igazából majd rajtad múlik, nem a műhelyeken kapott inspirációkon. De szerintem nem fogod megbánni.


 Bővebb információkért látogass el honlapunkra; részvételi szándékod jelzéséül pedig kérünk, töltsd ki ezt a Google-formot!

Facebook kommentek

komment

So, what do you think ?