Postit!

A MEKDSZ mi vagyunk.

Nepáli határzár

0

Tudtátok, hogy Nepál Indiával határos része gazdasági blokád alatt van két hónapja? Feltehetően nem, mert a médiát más krízisek foglalkoztatják mostanság. Ennek ellenére a helyzet komoly, főként mert az ország a tavaly májusi pusztító földrengések után még mindig próbál talpra állni. A UNICEF szerint a Nepál–India-határ zára „az ország jövőjét veszélyezteti”.

20151126 Nepal Blockade

A nepáli közlekedési krízis (balra) és az NBCBS diákjai és munkatársai

Az üzemanyag-, élelmiszer- és gyógyszerkészletek kezdenek kimerülni, számos gyár és iskola már hónapok óta zárva van. Csak az ország déli részét számolva körülbelül 1,5 millió gyermek került ki most így az iskolából. Az üzemanyag megfogyatkozása akadályozza a segélyszervezeteket abban, hogy a téli segélycsomagokat eljuttassák a földrengések által sújtott embereknek.

A nepáli főtitkár, Ram Kumar Lama (Sharad) a következőket mondja: „A blokád miatt az üzemanyag, a főzéshez szükséges gáz és úgy általában a mindennapi élet lett egyre nehezebb egész Nepálban. A közlekedés is nagy problémává vált, hiszen nagyon kevés jármű és tömegközlekedési eszköz jár. A buszok tömve vannak emberekkel, némelyiken a tetőn is utaznak. A túlzsúfoltság miatt több a baleset is.”

A fennálló problémák miatt az NBCBS-diákok jótékonykodása akadozik. Az NBCBS irodája körüli falat, ami a földrengés során omlott le, még nem kezdték el újraépíteni, viszont 50 diákot tudtak támogatni ösztöndíjjal, hogy ki tudják fizetni tanulmányaikat és némi építőanyaggal, hogy az otthonaikat helyre tudják hozni. Remélik, hogy hamarosan elkezdhetnek másoknak is segíteni.

20150513_nepal_earthquake

A nepáli otthonokat feldúló (ld. jobbra) földrengések után a diákok szemetet szednek és szeretetcsomagokat osztanak.

Az NBCBS, átmeneti szállások létrehozását elősegítendő, a vidéki károsultaknak fémlapokat adományozott. Május óta több mint 500 háztartásnak segítettek, de még további 25-nek terveznek, ide értve azt is, hogy a hideg idő beköszöntével meleg ruhával látják el az embereket.

A diákmozgalom az oktatási intézményeket is igyekszik támogatni, mivel a krízis az iskolákat is érintette. Több közülük egy kéthetes fesztivál erejéig bezárt, ám kétséges, kinyitnak-e vajon újra. Néhány hatóság szerint a teljes tanulmányi évet törölni kell a fennálló válság miatt.

A főtitkár bizakodó. „A diákok által kezdeményezett események továbbra is folynak. Két, frissen házasodott NBCBS-diák pl. aktívan segíti a diákokat, második otthonná vált számukra a fiatal házaspár lakása. A jelenlegi helyzet arra ösztökél minket, hogy mind többet és többet imádkozzunk. Isten kegyelméből az elmúlt két hónapban három tanítványképző tábort és három egyhetes diákmissziós tréninget szerveztünk.”

„Kérlek, imádkozzatok velünk együtt az NBCBS-munkatársakért, hogy Isten felhasználhassa őket abban, hogy a diákok segítségére legyenek minél több diák elérésében, és hogy találjunk forrást új munkatársak felvételére. Imádkozzatok a nepáli hatóságokért, hogy Isten adjon nekik bölcsességet, amint Indiával és Nepál déli részével tárgyalnak, megoldást keresve.”


Az eredeti cikket ezen a linken találjátok, a nepáli diákok karácsonyi akciójáról pedig az NBCBS Facebook-oldalán tájékozódhattok.

 

Facebook kommentek

komment

So, what do you think ?