Postit!

A MEKDSZ mi vagyunk.

A Tiéd is?

0

Végül is, mindegy, hogy Jézus létezett-e vagy sem, vagy hogy ő most Isten volt-e vagy sem. Az a lényeg, hogy amit tanított és amilyen példát mutatott, az jó, építő, beépült a társadalmunkba, illetve még fontosabb, hogy Te személyesen hogyan viszonyulsz hozzá, neked mit jelent és neked mit szimbolizál az ő karaktere. Ugyanúgy inspiráló és motiváló lehet, mint számtalan fiktív, mitológiai vagy popkulturális figura, akiknek valós eredetével nem kell vagy nem érdemes törődnünk, sokkal fontosabb, hogy hogyan hatnak ránk.

TheResilienceofOdysseus_635284138827749465_640Rengeteg embernek meg sem fordul a fejében megkérdőjelezni egy-egy híres történelmi vagy mitológiai szereplő eredetét, és bizony nagyon sok, a múltban valóban létező személy is az évszázadok során legendás, szimbolikus figurává silányult, miközben bizonyítékok egész áradata vár arra, hogy bemutassák: nagyon is valóságosak voltak. A legtöbben azonban sosem veszik a fáradságot, hogy akár csak felületesen is átfussák azokat a ma már nagyon könnyen hozzáférhető információkat, melyek feketén-fehéren mutatják a történelmi tényeket.

Mi a helyzet Jézus Krisztussal? Vajon mennyivel ér többet Harry Potternél, Luke Skywalkernél, Odüsszeusznál, Artúr királynál, Zeusznál vagy Odinnál, ha megelégszünk azzal, amit ő szimbolizál, amit számunkra egyenként, szubjektívan jelent? Ez a kérdés szinte ott dörömböl a kapuinkon, sokan (még keresztények is) mégis figyelmen kívül hagyják, mert egyszerűbb a mellette vagy ellene álló előfeltevésekből kiindulni, illetve abból, ami boldoggá tesz minket. És mi a helyzet a tényekkel? Milyen alapon állítják a keresztények, hogy Jézushoz nem mérhető Buddha, Gandhi, a különböző vallások, mitológiák istenei?

lee-strobel-jezus-dosszie-a-300x416És mi van, ha Jézus nem támadt fel a halálból? Mi van, ha a Da Vinci-kód felvetései valóban megállják a helyüket? A kereszténység akkor is az lenne, mint ami? Indokolt dolog lenne, hogy sok millió keresztény a világ különböző pontjain őszinte meggyőződéssel gyakorolja a vallását, keresztény közösségbe jár, erkölcsi alapon népszerűsít, illetve ítél el dolgokat? Lenne-e létjogosultsága az egésznek, az intézménynek, egyes emberek hitének és Jézus személyes példaképpé, sőt megváltóvá tételének?

Ezeket a provokatív kérdéseket járja körül Lee Strobel oknyomozó újságíró A Jézus-dosszié c. írásában. Ahogy a könyv ismertetőjében szerepel: „Szívós makacssággal ered az igazság nyomába, nem kímélve interjúalanyait a kemény és kínos kérdésektől sem. történelmi Jézus plakSzámtalanszor nem elégszik meg az első, második, de még a harmadik érvvel sem, mert a tőle telhető legnagyobb alapossággal akar a kérdések végére járni. A könyvből kibontakozik a szerző személyes lelki útja is, melynek során a tények és bizonyítékok súlya alatt olyan következtetésre jut, ami őt magát is megdöbbenti.”

Sólyom Benjámin


Apropó, az evangéliumok hitelessége – az egri diákkör A történelmi Jézus címmel hétfőn előadást szervezett, ahol ugyanez volt a téma, az egyik töri mesterszakos hallgató prezentálásában. Imádkozzatok a gyümölcseiért! 🙂

 

 

 

 

Facebook kommentek

komment

So, what do you think ?