Postit!

A MEKDSZ mi vagyunk.

Te szemét!

0

„»Laudato si’, mi’ Signore«, sanctus Franciscus Assisiensis cantabat. Venusto hoc in cantico nos ille monebat nostram communem domum esse quoque sororem, quacum exsistentiam communicamus, atque veluti pulchram matrem in complexum nos recipere.”

Ferenc pápa 2015. június 18-án megjelent Laudatio si’ (Áldott légy!) kezdetű enciklikája arról híresült el, hogy a környezetvédelem fontosságát hangsúlyozza. Pedro Barreto Jimeno perui püspök szerint sokkal inkább egy segélykiáltás a világ vezetői felé, mint teológiai alapvetés. Hiszen mi, emberek, vagyunk tulajdonosai (sáfárai) annak a földnek, amit Isten ránk bízott.

20160211_philippines_creation_care

A MEKDSZ számára fontos, hogy olyan egyetemistákat neveljen ki, akik részt vesznek társadalmi kérdésekben. Ennek része a teremtett világ iránti felelősség. Ahogy egy korábbi MEKDSZ-főtitkár mondta, a szelektív hulladékgyűjtés egy nagyon keresztény dolog. És a környezetvédelem is az – tesszük hozzá. Lássuk, mit tesznek ez ügyben a diákok a Fülöp-szigeteken.

A Fülöp-szigeteki IVCF Dél-Mindanao régiójában minden évben tartanak egy olyan eseményt, aminek középpontjában a teremtett világ iránti gondoskodás áll. Ebben az évben három csoport vett részt ebben: egyik a tengerparton takarított, másik egy piacon sepert fel és szedte a szemetet, a harmadik pedig 803 kakaófát ültetett. A diákok tapasztalatai alapján ez utóbbi nem is olyan egyszerű.

Ruth, az egyik résztvevő a következő felismerésre jutott a munka során: „Rájöttem, hogy kereszténynek lenni nem csupán azt jelenti, hogy a saját lelki növekedésedre koncentrálsz. Kereszténynek lenni azt a felelősséget is magában foglalja, hogy a közösség részévé válsz.”

Merit szemetet válogatott és közben azon gondolkodott, mit jelent Isten teremtett világának sáfára lenni. „A takarításban való részvétel arra emlékeztetett, hogy még a kicsi dolgok is katasztrofális következménnyel járhatnak, ha felhalmozódnak. A szolgálat nemcsak arra bátorított, hogy továbbra is aktívan részt vegyek a sáfársági munkában, hanem hogy motiváljam a körülöttem lévő embereket, hogy hasonlóképpen cselekedjenek.”

trash-monster-5

Ljubljanában szemétszörnnyel intik az embereket rendtartásra. http://webecoist.momtastic.com/2011/03/06/tentacles-of-terror-trash-monster-attacks-slovenian-town/

A cikk fordítása közben eszembe jut a lakóparkunk előtt lévő szelektívhulladékgyűjtő-sziget, amit az emberek egy része illegális szemétlerakónak használ, a lakók „nagy örömére”. Évek óta hiába panaszkodunk az illetékes szerveknél. Eközben Svájcban és Németországban van olyan ember, aki kiporszívozza a háza előtti járdát (!). Szeretett hazánk még messze jár ettől. Kiszámolta például már valaki, hányszor lehetne megtölteni Magyarországot az évente eldobott csikkek mennyiségével? Szóval lehet seprűt ragadni és kicsit szolgálni. Nagyon ütős bizonyság lenne, mert higgyétek el, rengeteg embert zavar Magyarországon a szemét. (Hogy nem szúrja ki a szemét emberek szemét a szemét!)

Itt találod a cikk eredetijét, itt pedig a kiemelt kép forrását.

Facebook kommentek

komment

So, what do you think ?