Postit!

A MEKDSZ mi vagyunk.

A misszió hava

0

Közeledik a karácsony, ami azt jelenti, hogy mindenki testestül-lelkestül az ajándékvásárlásra és különleges ételek elfogyasztására koncentrál. Számosan énekelnek hóról, Mikulásról, karácsonyi csillagról és a jászolban fekvő kisgyermekről, anélkül, hogy hinnének benne. Van azonban egy csoport Dániában, akik valami egészen másra fókuszálnak most: januárban Grönlandra mennek.

Hogy miért pont Grönland? Talán a Mikulást keresik? Mi van ott? Grönland a föld legnagyobb szigete. Területileg Dániához tartozik. Nagy részét jég takarja, ami esetenként négy km vastag is lehet. Népessége 57 000 fő.

20161215-greenland3

Viszont van itt egy egyetem és több középiskola is. És ami még ennél is fontosabb a KFScsapat számára: nincs IFES.

Beszélgettem a KFS koordinátorával, Kristian Nakskov Kappellel arról a 12 diákról és egy munkatársról, akik a 44 jelentkező közül Gröndlandra mennek. „Keresztényként nagy ajándékot kaptunk, de ez felelősséggel is jár: meg kell osztani az örömhírt. Néhány diák számára ez abban öltött testet, hogy Gröndlandra mennek. Ez az út egy, a »Misszió hava« [eredetileg Mission snow] elnevezésű nagyobb ívű KFS-projektünk része. Mivel Grönlandon még nincs diákmisszió, a KFS el akar kezdeni ott valamit.”

„Grönland elég elszigetelt, és jóval hidegebb, mint Dánia. Ismert a gyönyörű természetéről, de a szociális problémáiról is, ám ezek ritkán fordulnak elő a hírekben. Sokat hallunk a harmadik világbeli és a nagyobb európai országokról, de Gröndland láthatatlan, nem sokszor merül fel, amikor az emberek a misszióról beszélgetnek.”

„A csapat találkozni fog helyi emberekkel, és három várost meglátogat: Aasiaatot, Sisimiutot és Nuukot. Megtapasztalják az egészen egyedi környezetet és a teljesen más kultúrát. Ugyanakkor azt is megtanulják, mit jelent keresztényként élni, és főként azt, mennyire mást jelenthet ez, mint Dániában. Az út során rengeteg helybélivel találkoznak majd, hogy az újoncok egy általános képet kapjanak arról, milyen az élet Grönlandon. A csapat azért van ott, hogy információt és inspirációt gyűjtsön ahhoz, hogy Grönlandon éljen vagy tanuljon, és elkezdje ott a KFS-munkát.”

Samuel Kjøller-Hansen egyike az odautazó diákoknak. A következőket írja: „Biztos vagyok benne, hogy Isten szeretetet ad nekünk a grönlandiak iránt. Remélhetőleg néhányan odaköltözünk majd, hogy kapcsolatokat építsünk, a közösség részévé váljunk és megosszuk Krisztus örömét.”

Sigurd Larsen máris azon gondolkodik, hogy Grönlandon telepedik le: „Remélem, hogy találok egy olyan várost, ahol élhetek, dolgozhatok, és támogathatok vagy elkezdhetek egy keresztény közösséget. Izgalmas csoportként utazni, és remélem, tudjuk majd egymást bátorítani.”

Ahogy közeledik a karácsony, foglaljátok imáitokba ezt a dán csapatot, hiszen ők olyasvalamire összpontosítanak, ami valóban számít: elvinni az örömhírt a világ egy távoli és gyakran elfeledett helyére. Adjunk hálát Istennek, hogy kegyelmében Grönlandra is gondolt, mint ahogy gondolt mindannyiunkra, amikor elküldte a Tanácsost, Erős Istent és a Békesség Fejedelmét ebbe a világba.


A cikk eredetijéért kattints ide! A kiemelt kép forrása pedig ez az oldal.

Facebook kommentek

komment

So, what do you think ?