Postit!

A MEKDSZ mi vagyunk.

Ó, ió, ció, korrupció!

0

kenőpénzA korrupció a világ számos országában komoly problémát jelent. A Transparency International 2016-os jelentése szerint előttünk Malajzia, utánunk Kuba, velünk holtversenyben pedig Jordánia és Románia. Valahol a középmezőnyben szereplünk, a lista 57. helyezettjeként. Tehát nem túl rózsás a helyzet, elmondhatjuk. (De némi kenőpénzért cserébe nem mondjuk el.)

Szeretnénk két rövid IFES-történettel bátorítani minden magyar diákot, hogy megéri Krisztushoz hű maradni.

Ruly indonézként Ausztráliában folytatta doktori tanulmányait, az iskola végeztével azonban visszatért hazájába, ahol hamar befolyásos vezetői pozícióba került. Ő dönthetett arról, hogy az ország egy jelentős területén melyik vállalat szolgáltassa az elektromos áramot.

Pályázatot írt ki, amelyre számos ajánlat érkezett, köztük egy nagyvállalat pályázaton felüli ajánlata is: meg akarták vesztegetni Rulyt. Ruly kétszer is nemet mondott, a vállalat képviselőinek kifakadására pedig azt válaszolta, azért nem fogadja el a pénzt, mert

Jézus Krisztus már megvásárolta, ennél értékesebbet pedig úgysem tudnak adni.

A két férfi, azon túl, hogy teljesen ledöbbent, a következő két nap külön-külön odament Rulyhoz, hogy bocsánatot kérjen. Kiderült ugyanis, hogy keresztények voltak (egy alapvetően muzulmán országban), és szégyellték magukat. Amikor Ruly elmesélte történetét egy zsúfolt szingapúri előadóteremben, a diákok örömujjongásban törtek ki, mert Ruly volt előttük a megtestesült példa, hogy valóban helyt lehet állni.

bribe

A másik történt Samuel Olofin nigériai közgazdaságtan-professzor története. Olofin a Harvardon szerzett diplomát, majd a nagynevű Ibadani Egyetemen tanított Nigériában.

Amikor a korrupció Abacha tábornok uralma alatt ellenőrizhetetlen méreteket öltött, a prof nyílt levelet írt, amelyben kérte az elnököt, hogy állítsa meg a folyamatot. Mindenki tudta, hogy Olofin ezzel az életét kockáztatja.

Ekkoriban a professzor Észak-Amerikába utazott eladást tartani, ahol sokan próbálták lebeszélni, hogy visszatérjen hazájába, és javasolták, hogy keressen egy állást valamelyik amerikai egyetemen. (Feltehetőleg nem lett volna nehéz a harvardi diplomájával.) Olofin annyit mondott, hogy

Nigéria a hazája, és Isten nem véletlenül teremtette nigériainak.

Visszatért hát oda, ahol a keresztények helyzete egyre rosszabb lett, mígnem 1998-ban váratlanul meghalt Abacha tábornok, majd Nigéria megválasztotta első keresztény elnökét, Olusegun Obasanjot.

study_abroadA társadalom minden szegletében kellenek olyan keresztények, akik tisztán tartják magukat a korrupciótól, s így világítanak, mint csillagok a világban. Hajrá MEDKSZ-diákok, rajtatok a sor! A kormány megteremtette a bizonyságtétel lehetőségét.


Forrás: Lindsay Brown: Mint csillagok a világban (Budapest: Harmat-MEKDSZ, 2011), 128-129. A kiemelt kép pedig innen származik.

Facebook kommentek

komment

So, what do you think ?