Postit!

A MEKDSZ mi vagyunk.

Gyönyörködni a másikban

0

Az utóbbi időben személyes okokból felértékelődött számomra a „Gyönyörködj az Úrban, és megadja szíved kéréseit!” (Zsoltárok 37:4) igevers. Természetesen első nekifutásra a vers második része (én) tűnt lényegesebbnek, de a Hozzáértő Segítőn el kellett gondolkoznom azon, mi van akkor, ha leválasztom az igevers második felét:

„Gyönyörködj az Úrban!”  

 A Hozzáértő Segítő Keresztény Szemszögből I. inspirációs műhely éppen erről a nézőpontváltásról szól. Az alkalmakon fokozatosan megtanultunk a másikra figyelni. Kísérni őt, tükrözni a gondolatait, érzelmeit, belépni az életútjába, segíteni felhozni a fájó, elrejtett dolgokat, és nagyon tisztelni a másikat. Egyszóval gyönyörködni benne. Ha pedig valaki vállalja azt, hogy hosszú időn át odaáll a másik mellé, akkor ilyen eszközkészlettel át tudja őt vezetni életének egy nehezebb szakaszán.

Mindez persze azzal járt, hogy magunkat (a saját nézőpontunkat, véleményünket, kérdéseinket, tanácsainkat) fokozatosan otthon hagytuk, és felszabadulva/megszabadulva magunktól teret nyerhetett a másik.

Ez az a tér, amiben a másikra való tudatos, valódi odafigyelés egyáltalán létrejöhet: Ha én már nem vagyok ott a képben.

Erről szól számomra a fent idézett igevers is.

 Hogy milyen a Hozzáértő Segítő I.? Nehéz.

Nehéz, mert nem rólunk szól. Ezen kívül? Olykor síros, egy-egy beszélgetés végén nagyokat sóhajtós. Édes teher. Olykor nevetős is. Az előadások élvezetesek, Kati tüneményes és profi, a társaság jó, és az online tér sem állhatott az utunkba. Ami azt illeti, kifejezetten jó terepe volt az önátadásnak/önfeltárásnak.

 Hogy mi a Hozzáértő Segítő I. röviden?

A másikra figyelés művészete és a másikban való őszinte, tudatos gyönyörködés.

Král Angelika – Bölcsész Bibliakör vezetője

Facebook kommentek

komment

So, what do you think ?