Postit!

A MEKDSZ mi vagyunk.

Megbízható-e?

0
2020 október 12-én Győrben Nagy Gergellyel ezen töprengtünk

Még jóval a járvány előtt tanakodtunk, hogy idén is kellene egy meghívott előadós eseményt szervezni a diákkörben. Az előadó személyében hamar meg is egyeztünk. Antival mindketten kedveljük Nagy Gergőt, menőnek tartjuk az ő teológiai megmozdulásait, videóit.

unsplash.com

Igazából hozzá választottunk témát, de ugyanakkor egy közérdekű, minket is foglalkoztató témát találtunk. Nagy Gergő református apologétaként úgy tűnt, kiválóan tudna nekünk érveket tanítani és egy olyan személetet átadni, hogy egyáltalán hogyan közelítsük meg a témát, mi hogyan gondolkozzunk a Biblia megbízhatóságáról és mások felé ezt hogyan érdemes képviselni. Mivel ezt utólag írom, sejthető, hogy így is történt, nagyon színvonalas előadást kaptunk!

A járvány miatt bizonytalanná vált, hogy megtarthatjuk-e ugyanolyan nyilvános formában, ahogy elképzeltük, de végül nem volt akadálya. Külön öröm volt, hogy az utazótitkárunk, Fülöp Levente is részt vett ezen.

Gergő három oldalról mutatta be a Biblia megbízhatóságát.

  1. Megbízhatóság történeti, régészeti szempontból
    (a régészeti bizonyítékok alátámasztják a Biblia hiteles történetírási szándékú részeit, illetve semmi sem cáfolja azokat)
  2. Megbízhatóság szövegkritikai szempontból
    (a Biblia szövegét nem írták át a titkosügynökök, és nem óvodai körbe-fülbesúgás módjára terjedt az íratlan időszakban)
  3. Megbízhatóság kanonikus szempontból
    (tényleg a megfelelő részek kerültek bele a végső kánonba, és mi a különbség a kánonok között)
  4. A csodák kérdésköre, mint „gyenge pont”

Az esemény után együtt szendvicseztünk és elkísértünk mindenkit a vasúthoz, meg vissza. Szóval jó hangulatban telt az egész, és tovább vittük még a témát magunkkal. Nagy Gergő is örült a meghívásnak, és egyébként, remélem nem baj ha megemlítem, de azt mondta, ezt az anyagot nem a teológián tanulta, hanem főként maga nézett utána ezeknek a kérdéseknek, szóval gratula. :))

Itt felvétel és egy másik videó a témában.

Nagyon szépen köszönöm, hogy elolvastátok, ti is szervezzetek hasonlókat!

Bartal Boróka, Győr

Facebook kommentek

komment

So, what do you think ?