Postit!

A MEKDSZ mi vagyunk.

Zengjen dicsősége

0
 A Zeneakadémia és a BME közösórája

Mielőtt a járvány miatti korlátozások életbe léptek volna, két diákkör összeült egy közös áhitatra, hogy megismerkedjenek új emberekkel, hogy együtt imádkozhassanak és kiélvezhessék az idei év talán utolsó alkalmát, hogy közösségben legyenek.   

2020. november 9-én, egy hétfői napon a Zeneakadémia és BME Fúga-köre, maszkkal az arcon ugyan, de mosolygósan tartották meg a találkozót, aminek célja az ismerkedés, a játék, a zene és Isten volt – amit úgy érzem, sikerült elérnünk.

A mostani helyzetben elfelejtünk játszani gondolatokkal és egymással, elfelejtünk a zenével dicsérni, mert csak a gyakorlóterem/ szobánk négy fala vagy a webkameránk lencséje látja azt és kicsit elfelejtünk nyitottak maradni mert úgy érezhetjük, hogy bezárulnak előttünk a lehetőségek. 

Az együtt töltött alkalmon játszottunk, de úgy igazán!

Infantilisnek hangozhat, de tábori ismerkedős körökkel mutatkoztunk be egymásnak, a Kahoot nevű programon versenyeztünk, hogy ki tölti ki jobban a rólunk szóló kvízt és játszottunk a zenével, hogy miként zenésítenénk meg egy dallamot. Mindez olyan frissességgel töltött meg, amit a járványügyi helyzetben kevés más dolog tud megadni.

Zenészek közt ilyen még a színpadra állási lehetőség vagy egy élőben megtartott óra, a mérnököknél ilyen lehet egy-egy gyakorlat, amire még bejárhatnak és mindenik másnál hasonló élmény lehet egy kirándulás, egy családdal vagy barátokkal töltött est. Ezek az apró, cseppnyi időtartalmú lehetőségek azok, amik a zsibbatag, lanyha és befásult online órák és a bezártság ellenére tengerbe csobbanás élményét adják meg.

Amellett, hogy ezt az üdítő-üdvözítő érzést kaptam, az est során tartalmas, gondolatba mélyedő és filozófikus beszélgetések részese is lehettem. Eddig is éreztem, hogy a körülöttem lévő fiatal, egyetemista keresztények igazán értelmiségi emberek, de valóban bebizonyosodott számomra, hogy miért is. Az est folyamán a keresztény énekek témája mellett, megosztottuk egymással gondolatainkat, saját értelmezéseinket igeszakaszokról, az egyik feladat részeként pedig csapatonként egy-egy énekben megtalálható és azokhoz kapcsolódó igerészeket kellet kigyűjtenünk. Egy ember személyiségéhez nagyban hozzájárul, hogy milyen közegben nő fel és milyen értékeket kap. A vallás és a hit értékeivel megajándékozott fiatalok olyan tudást kapnak meg, ami szerintem felbecsülhetetlen értékű. A közösórán azt tapasztaltam, hogy hihetetlen mennyiségű tudás lakozik a keresztény gondolkozásban, hiszen a feladat során az egész Szentírást behálózó intertextualitásról adtak tanúbizonyságot a társaim.  A legszebb az egészben az, hogy ez a tudás, továbbadható, megtanulható bárki számára és aki nem is annyira jártas az igerészekben, a keresztény énekekben az a személy nyitottságban és elfogadásban részesül, ami számomra a legnagyobb értéke a jézusi tanításnak és az Ő igéjét követőinek.

Végül, de nem utolsó sorban, az együtt zenélés öröme, úgy érzem mindenki számára egyenlő volt egy akkumulátor cserével és felvillanyozva, energiaszintünket feltöltve mentünk haza az alkalomról mindannyian.

Elek Petra

Facebook kommentek

komment

So, what do you think ?