Postit!

A MEKDSZ mi vagyunk.

A Titanic és a Téli tábor: MEKDSZ anno

0

„Azok a képek, melyeket diákságunk erkölcsi életéről, anyagi nyomoráról, tartalmatlan sivárságáról és szeretet nélkül hagyott elhanyagoltságáról felmutatott, megdöbbentőek, lelkiismeret-ébresztőek voltak, mert az élet tapasztalataiból vette vonásaikat. ” Nem, ez nem egy 2021-es elemzés a mai magyar ifjúság lesujtó erkölcsi és szellemi helyzetéről, hanem részlet a harmadik MEKDSZ téli táborról szóló tudósításnak 1912-ből.

Munkám és disszertációm (mely egy és ugyanazon kutatást jelenti) a 19. századi egyesülettörténettel és zenetörténettel foglalkozik. Ennek köszönhető, hogy rengeteg 19. századi sajtót olvasok, ami mára nagyrészt digitális formában is elérhető, nagyban megkönnyítve a kutatók dolgát. Nos – gondoltam magamban egy szünetemben, amikor kicsit meg akartam pihenni –, nézzük meg, mit dob ki a Magyar Evangéliumi Keresztyén Diákszövetség kifejezésre a híres-neves Arcanum ADT, a bölcsészek egyik legfontosabb kutatási eszköze.

Hamar rábukkantam a Protestáns egyházi és iskolai lapok 1912-ik számában „A M. Ev. Ker. Diákszövetség konferencziája” című cikkre. Nagyot dobbant a szívem, hiszen történelmünk kis darabkája jelent meg ezzel a képernyőmön. Tudtátok, hogy 1912. február 2–4-e között kb. 60 diák gyűlt össze, hogy Isten igéjét tanulmányozza? Amikor ezt olvastam, arra gondoltam, milyen örökségünk is van nekünk. Igen, téli táboroztak a diákok abban az évben, amikor a Titanic útjára indult, majd elsüllyedt. Téli táboroztak két évvel az I. vh. előtt, és – ha már járvány kellős közepén vagyunk – pár évvel a pusztító spanyol-nátha előtt. (Tehát nem ez az első járvány, amin a MEKDSZ átesik.) És hogy még további kontextusba tegyük: ekkor bizony még a történelmi Magyarországról beszélünk, hiszen Trianon előtt vagyunk 8 évvel. Furcsa mindezekbe belegondolni. Kicsit történelmi távlatba rak minket.

Budapest, Rákóczi út, 1912
Csak hogy megadjuk a hangulatot: ilyen volt Budapest 1912-ben. Akik járatosak a fővárosban, azoknak ismerős lehet ez a hely. (A helyszín neve a kép bal felső sarkán olvasható.) Forrás: Wikimedia Commons.

Az már csak hab a tortán, hogy Az Ujság, Budapesti Hírlap, és a Pesti Hírlap is közli hasábjain a rendezvényről szóló rövid hirdetést. Nem is értem, hogy a HVG és Mandiner (csak hogy mind a két oldal képviselve legyen) online kiadásában miért nem szerepel az 2021-es Téli Táborról szóló hír…

Visszakanyarodva azonban abba az időbe, amikor Magyarországnak még volt királya: 1912-ben 49 bibliaolvasó kör volt jelen 7 főiskolán, és a mozgalom fő célja a nem keresztény diákok elérésre volt az evangéliummal. Ahogy azt megfogalmazta a tudósító is:

A konferencia célja a szövetség jelszavának : „A magyar diákság evangélizálása ebben a diáknemzedékben” tettekkel való megkezdése.

(Forrás: Dunántúli Protestáns Lap, 1912. január 28. (23/4), 32.)

109 évvel később, 2021. február 4-én 22 diákkör van 16 felsőoktatási intézményben. És a célunk azóta sem változott.

És egy tény a végére: tudtátok, hogy a Magyar Evangéliumi Keresztyén Diákszövetség 1904-ben alakult?

Ezzel a kis újsághírrel kívánok mindannyiunknak áldott téli táborozást 2021-ben, egy rendkívüli formában a Covid-19 járvány idején! Nem mi kezdtük, de folytatjuk, és kívánom, hogy legyen mit továbbhagyományozni az utánunk jövőknek!

Gusztin Rudolf

Források:

Exspectator: „A M. Ev. Ker. Diákszövetség konferencziája”, Protestáns egyházi és iskolai lapok, 1912. február 25. (55/8), 119–121.

Dunántúli Protestáns Lap, 1912. január 28. (23/4), 32.

Brück & Sohn Kunstverlag Meißen: „Budapest; Rakoczi-Straße mit Straßenbahnen”, Wikimedia Commons, https://commons.wikimedia.org/wiki/File:14212-Budapest-1912-Rakoczi-Stra%C3%9Fe_mit_Stra%C3%9Fenbahnen-Br%C3%BCck_%26_Sohn_Kunstverlag.jpg

Facebook kommentek

komment

So, what do you think ?