Postit!

A MEKDSZ mi vagyunk.

Mélységek és magasságok

0

barlang1Soha nem gondolta volna, hogy ilyen mélyre süllyedhet, ráadásul az egész Biblia-körrel együtt. „A halál árnyékának völgye”? Ugyan hol van ez ehhez képest?! Aztán meg „Fel a fejjel!” – nagy hirtelen arra kényszerül, hogy felálljon, még mielőtt feldolgozta volna, hogy padlón van… Mélységek és magasságok az Eötvös collegiumi Biblia-kör életében.

28 méter mélyen vagyunk. Hideg, nyirkos, páradús levegő. Elsőként egy olyan állatkert felé tartunk, ahol azonos környezeti körülmények között él meg a medúza, a krokodil és a tigriskölyök. Majd lépteink a boszorkánykonyhába vezetnek, ahol a kedvenc ételed nevét, ha az itteni tűzrakástól elszíneződött fekete lyukba kiáltod, rögvest elkészítik számodra. Innen már csak egy lépés a színházterem, ahol mi vagyunk a főszereplők, egy rokokó ruhás nő az állandó vendég, a díszlet pedig nem más, mint a János-hegyi Erzsébet-kilátó. De vigyázzunk! Most Damoklész sziklája alatt kell áthaladnunk, ami a menyasszonyok megpróbáltatása: a hűtlen hölgyre ugyanis, a hagyomány szerint, rázúdul a meredek sziklatömb.

EC BKHuh! Ezt túléltük… Kezdődhet a felemelkedés. Két kézzel kapaszkodunk a korlátba a majd félméteres szintkülönbségű grádicsmászás közben – összesen 224 fokon kell felhágnunk a fáraók lépcsőjén, a tyúklétrán és az óriások lépcsőjén. Nem véletlen, hogy a helyiséget, ahová ezután jutottunk, „Szuszogó”-nak nevezték el. Innen a meseterembe lépünk, ahol egy óperenciás-tengeri szigeten Piroskáékkal, Hófehérkéékkel találkozunk, kalcitkristályokon és némi vas-oxidon kívül látunk óriás emmentálit groteszk vízilóval, és megkereshetjük a kalózhajók kincsét. Az „5 barát folyosóján” 500-600 éves óvodásokkal találkozunk, és zavarba jövünk, amikor ránk kacsint egy falból kinőtt elefántfej.

„Te jó ég, ez aztán szürrealitás a javából! Milyen helyen jártatok ti?!” – merülhet föl sokakban a kérdés. Nem csalás, nem ámítás: az ELTE EC BK női különítménye a Pál-völgyi-cseppkőbarlang zegzugos járatain keresztül kúszott-mászott világosságból sötétségbe, sötétségből világosságba… A felszínre visszatérve pedig egy jóleső kenyérlángos és kisfröccs mellett élvezték egymás társaságát. És nemsokára itt a következő barlangtúra, irány Solymár! Imádkozzatok, hogy addig szó szerint ne dőljön össze a világ 🙂

részeg barlangász

 

Facebook kommentek

komment

So, what do you think ?