Postit!

A MEKDSZ mi vagyunk.

Nagy durranás Keszthelyen

0

Keddi diákköri alkalmunkon Dr. Alföldi Zoltán, egyetemi docens volt a vendégünk. Nagyon lelkesen fogadta a felkérésünket, mivel hívő keresztényként és növénynemesítést oktató tanárként közel áll hozzá a téma, amit választottunk: „Szemben áll-e egymással a bibliai teremtéstörténet és az evolúciós elmélet?”. Erre kerestük a választ beszélgetésünk során. A tanár úr rengeteg érdekes forrást hozott számunkra, ezek közül szeretnénk megosztani Veletek pár gondolatot, ami ránk is hatással volt. – A keszthelyi Georgikon diákköre nevében Király Nóri beszámolóját olvashatjátok.

„Mára az evolúció általános hit lett, teljhatalmúvá vált az európai civilizációban. De létrejöhet-e a biológiai evolúció, összeállhat-e egy sejt/szervezet genetikus törvénye pusztán az anyag törvényei szerint, véletlenszerű módon? (Ezt a valószínűség-számítások eleve kizárják.)”

bakteriális ostor„Nem tudjuk, hogyan alakulnak ki a komplex biológiai rendszerek, a szervek, amelyek »egyszerűsíthetetlenül összetettek« = egyetlen alkotórészük kivétele teljesen működésképtelenné teszi őket, és így nem jöhettek létre természetes evolúció révén (ti. nehéz elképzelni, hogyan alakulhatott ki az adott objektum fokozatosan): pl. a szem, bakteriális ostor, immunrendszer.”

„Ha Isten teremtette az evolúciós törvényszerűségeket a természetben, akkor Isten tervének és akaratának megvalósulását láthatjuk a fejlődésben.”

„Az emberi lélek közvetlen teremtése: Isten az emberi személyt és az emberi lelket közvetlenül teremti. Az emberi lélek halhatatlan, és nem pusztán nemzésből ered, hanem Isten közvetlen alkotása, Isten képmása, vagyis szellem, szabadság, képes Istent megismerni és szeretni.” (Aquinói Szent Tamás)

Orbital_Model_of_the_Carbon_Atombx4DetailFreund Tamás agykutató: „Ha az 5 fizikai állandó az ősrobbanás utáni első másodpercben nem pontosan megfelelően lett volna beállítva, hanem pl. a gravitációs állandó néhány százezreléknyivel nagyobb, akkor az univerzum visszazuhan önmagába. Ha az atommagok belső kölcsönhatási állandója néhány milliomod részével kisebb vagy nagyobb, akkor csak hidrogén- vagy csak héliumatomok keletkeznek, és sohasem jön létre a szénatomra épülő szerves élet.”

Pádár Tomi rövid kiegészítése:

Jött három diák, akik még nem voltak nálunk (közülük egy volt csak keresztény, ennek kifejezetten örültünk), plusz egy tanár. A professzor úr nagyon jól vezette a témát, nem arra volt kihegyezve, hogy most evolúció, vagy teremtés, hanem inkább, hogy hogyan van jelen Isten a világban akár a teremtéskor, akár ma. Hamar kivette a ki sem alakult vita élét, hogy nem vagyunk ellenségek, a tudomány, és a hit nem üti ki egymást, hanem lehetünk gondolkodó keresztények. Annyira örültem, hogy az egyik nem keresztény lány kimondta azt, hogy ő nem tudja, miben hisz, vagy hisz-e egyáltalán, de sokkal logikusabb, hogy a világot tervezte, megalkotta, és fenntartja valaki, minthogy a semmiből lettünk volna puszta véletlenek egybeeséséből. Szóval nyilván nem adta át az életét ott Jézusnak, de úgy látom, elindulhatott benne valami, ami elvezetheti Istenhez.

Így legyen 🙂 Hajrá, Keszthely, csak így tovább!
a csapat

A „tudományos ismeretterjesztő-beszélgetős” est házigazdái – a Pannon Egyetem Georgikon keresztény diákköre

Facebook kommentek

komment

So, what do you think ?