Postit!

A MEKDSZ mi vagyunk.

Árnyékország

0

brian-sibley-arnyekorszag-300x452„Isten – ha szabad így mondani – meglehetősen gátlástalan.” Ez a regény pedig meglehetősen rendhagyó. Habár az Árnyékország alapvetően szerelmi történet, de nincs benne szőke, kék szemű herceg, sem gyönyörű, szegény lány. Bált is nehezen találni soraiban. Nem cukormázas happy enddel vagy hatalmas boldogsággal végződik (bocsi a spoilerért, de itt most tényleg nem ez a lényeg).

Mégis van valami több, valami tapinthatóan életszerű az Árnyékvilágban, valami olyasmi, ami miatt be kell vallanom, ez az egyik kedvenc (szerelmes) regényem. Az első szerelmi szálat a fenti Herbert-idézet jellemzi; láthatjuk benne, hogyan hódítja meg Isten lépésről lépésre a magát makacsul ateistának valló Jacket (C. S. Lewist), majd e szerelemnek gyümölcsei azok, amik a második szálat is behúzzák. Joy, a volt kommunista zsidó nő, Lewis könyvein keresztül kerül egyre közelebb ahhoz a Megváltóhoz, akivel való ismerkedéséről a következőképpen ír: shadowlandhez„Engem Isten inkább macskamódra közelített meg. Sokáig settenkedett utánam, türelmesen várta az alkalmas pillanatot, olyan nesztelenül lopakodott, hogy soha észre sem vettem. Aztán egyszer csak rám ugrott.”

A szerelmi háromszögnek az emberi oldala a legkevésbé kihangsúlyozott: nem azt láthatjuk, hogyan találkozik két lélek, hanem bepillanthatunk a másik elvesztésének fájdalmába. Abba az ürességbe és kétségbeesésbe, amibe belezuhanunk, ha elveszítünk valakit, akit szerettünk; és abba a küzdelembe, ahogyan ebből visszatalálunk Istenhez. Vajon elegendő vigaszt nyújt ilyenkor a hit?

Ami nekem különösen tetszik, hogy láthatom az egyik nagy keresztény mesélőt izzadni ezen az egyensúlyon. Harcolni a fájdalommal és a fájdalomból születő önsajnálattal, majd azon dolgozni, hogy a sorrend újra Isten, a másik és én legyen, prioritásban és arányban is. Ennek a harcnak az eredményéből született végül a helyreállásról tanúskodó alábbi felirat Joy sírjára: „Itt egy egész világ (a csillagok, a víz, a lég, a fák, a föld, ahogy egyetlen létben tükröződtenek): ár elhagyott, lakatlan öltözet a porban: mégis eleven remény, hogy böjti tájain, ki szent s szegény, újjászületve ölt magára tán örök ruhát, Húsvétja Hajnalán”.

Csibi-Kuti Eszter


Nézd meg az Árnyékországot Anthony Hopkins főszereplésével! [És próbálj elvonatkoztatni Hannibal Lectertől ;)]

A kiemelt kép forrása: http://webscience.me/

 

Facebook kommentek

komment

So, what do you think ?