Postit!

A MEKDSZ mi vagyunk.

Kalap, kabát, köpeny

0

20evesMEKDSZ

2010-et írunk, március 27-e van. Nagy nap ez a mai, ma ünnepeljük a MEKDSZ 20. születésnapját. Mivel a Kende utcában ezúttal nem férnénk el, muszáj volt egy kicsit nagyobb helyet választani, így most a Golgota utca 9. szám alatti konferenciaközpontban nyüzsög a sok régi és új diákkörös. MEKDSZ Múzeum, titkárok kerekasztala, aktuális projektek a Diákszövetségben… Emlékek, jövőbe mutató tervek – sok mindennel gazdagodtunk, a Harmat Kiadó jóvoltából ráadásul még egy aprósággal: a Kis köpeny könyvvel is.

FestinaLente

Festina lente – azt jelenti: „Siess lassan”

Festina Lente István remekbe szabott művének alapigéje a 2Timóteus 4,13: „Köpenyemet, amelyet Tróászban Karposznál hagytam, hozd el, amikor jössz; hozd el a könyveket is, de főként a pergameneket.” A szerző (aki – semmi kétség – csakugyan megírta ezt a könyvet) erre a rövidke igeszakaszra kínál több tucat parafrázist: olvashatunk hittanórai vázlatot, szövegkritikai elemzést, afrikai misszionárius tanítását, verset François Villon stílusában, anekdotát Luther Mártonnal, ómagyar töredéket, svéd gyermekverseket, medikus diákkör induktív bibliatanulmányozását – egytől egyig Pál apostol fiatal munkatársához szóló üzenetének interpretációi. A stílusgyakorlatok alaposan körbejárják az igeverset, és amikor a könyv végére érünk, csak csodálkozunk: mindezt tényleg egyetlen versből kiindulva? Ráadásul olyanból, amely fölött máskor észrevétlenül átsuhanunk? Van valami „nagyon MEKDSZ-es” ebben a könyvben. Ez pedig az a rendkívüli kreativitás, amellyel a Bibliához nyúl. Ezek az ujjgyakorlatok mindannyiunk számára inspirálóak lehetnek: a különféle helyzetekre kidolgozva nem csupán az igevers egy lehetséges értelmezése bomlik ki számunkra, hanem egyúttal az alkalmazása is.festina-lente-istvan-kis-kopeny-konyv-300x430

Az elmúlt hetekben Lindsay Brown Mint csillagok a világban (a Biblia és Járay Marci titkári beszédeinek nyomtatott változata után a harmadik legelengedhetetlenebb olvasmány) és John Stott Korunk égető kérdései című könyvéről olvashattunk ajánlót. Ezúttal lazításként, könnyed, pihentető kikapcsolódásként javaslom mindenkinek a Kis köpeny könyvet, a „Hajnali Kondenzvíz Kiadó” gondozásában.

Czentnár András


Egy kis visszaemlékeznivaló – újaknak történelem (a fenti jubileumi képbe ágyazott videón kívül):

Facebook kommentek

komment

So, what do you think ?