Postit!

A MEKDSZ mi vagyunk.

Az öngyilkosságról röviden

0

sui_thoughtsÉvente 800,000 ember követ el öngyilkosságot. Magyarország e tekintetben (2012-es adatok alapján) a harmadik legrosszabb helyzetű Európában, világviszonylatban pedig  a 16. helyen állunk. Az öngyilkosság a második vezető halálok a 15-29 évesek körében a világon, ennek ellenére sok helyen ez tabutéma a keresztények körében.

Brazíliában azonban úgy döntöttek, egy teljes hónapot szentelnek ennek a témának. A teresinai diákkörösök szerettek volna nyílt párbeszédet indítani a társadalomban erről a kérdésről, így meghívtak egy helyi, már végzett diákot, Hosanira Costát, aki szakértője a témának. Hosanira arra bátorította a diákokat, figyeljenek oda, hogyan élnek, hiszen az öngyilkosság összetett jelenség. „Növeld az életminőségedet, védd magad, vegyél részt olyan tevékenységekben, amikben élvezetet lelsz. Fontos a család és barátok által nyújtott érzelmi támogatás és az, hogy figyelmesen meghallgatnak.” Thales Gonçalves, az esemény egyik szervezője azt mondta, hogy egyik céljuk a közbelépés, a segítségnyújtás lehetőségének reklámozása volt, hiszen ez is egy módja a felebaráti szeretetnek.

Samuel Melo pszichológia szakos diák (és egyúttal a Health Sciences Centre diákkör vezetője) számára a beszélgetés világossá tette, hogy a szakmáján keresztül milyen gyönyörű és izgalmas módon szolgálhatja Istent és a társadalmat. Másokban az fogalmazódott meg, hogy az egészségügyi hatóságoknak többet kellene tennie a „néma járványban” szenvedők megsegítésére. Egy építész szakos hallgató, Ariane Tsuzuki a következőket írta: „Bármelyikünk, bármely szerettünk vagy közeli barátunk szenvedő alanyává válhat ennek az egzisztencialista fájdalomnak. Az embereknek általában fogalmuk sincs, hogyan segítsenek, ezért olyan nagyszerű, hogy az ABUB megszervezte ezeket a beszélgetéseket, hiszen az információ életeket menthet.”

Nem az ABUB az egyetlen mozgalom, amelyik ezen a fronton szervezkedik. Guyanában a legmagasabb az öngyilkossági arány, ezért az ottani diákmozgalom kidolgozta a HOPE programot, ami ugyan csak egy-két éve fut, de már három szemináriumot is tartottak. Az SMD Németország keresztény orvostanhallgatói kiadtak egy állásfoglalást az asszisztált öngyilkossággal kapcsolatban, ami német és angol nyelven is olvasható.

A kérdés adja magát: a MEKDSZ vajon hogyan reagál a riasztó öngyilkossági statisztikánkra?


Ez a cikk fordítás. Az eredeti bejegyzést az IFES blogján találod.

Facebook kommentek

komment

So, what do you think ?