Postit!

A MEKDSZ mi vagyunk.

Nincs kétség: van egység

0

no border networkNapjainkban úgy tűnik, hogy ismét előtérbe kerülnek nemzetiségi konfliktusok – legalábbis a világ nyugati felén. Persze nemzetiségi konfliktusok mindig is voltak (lásd például: Jn 4,9, és ahogyan ezt megélték az akkor még kissé éretlen tanítványok: Lk 9,51-54), de az elmúlt évek migránshulláma, illetve a részben emiatt megerősödő szélsőjobboldali pártok, valamint az amerikai elnökválasztás következtében újra kiéleződött a helyzet.

Egy ilyen légkörben nem árt emlékeztetnünk magunkat, hogy mi az IFES, egy nemzetközi közösség része vagyunk. Lindsay Brown, aki huszonöt évig volt az IFES munkatársa (ebből tizenhat évig mint főtitkár) azt állítja, hogy az IFES számára mindig is fontos volt az, hogy keresztény közösségünk etnikai és kulturális határokon átível. Jó példa erre az izraeli diákmozgalom, mely a hetvenes évekbeli megalakulása óta hangsúlyozza, hogy az Izraelben élő arab és héber nyelvű keresztények közössége. Sőt, a mozgalom valamennyi főtitkára az arab kisebbségből került ki.

lord's tableÉs hogy megtanuljuk tőlük, mit jelent az, amit Pál így fogalmazott meg: „egymást magatoknál különbnek tartsátok” — álljon itt egy példa. A két etnikai csoport az országos képzések keretén belül évente találkozik. Mivel csak kevés héber anyanyelvű diák beszél arabul, az arab diákok a testvériség jegyében megállapodtak abban, hogy az előadások angolul legyenek, nehogy olyannak tűnjön, mintha az egyik csoport elsőbbséget élvezne a másikkal szemben. A Krisztusban való egység másik példája, amikor ezek a diákok együtt járulnak az Úr asztalához – ahol mindenki egyenlő.

„Krisztusban tehát nincs zsidó, sem görög, nincs szolga, sem szabad, nincs férfi, sem nő, mert ti mindnyájan egyek vagytok Krisztus Jézusban.” (Gal 3,28) Krisztusban mind egyek vagyunk. A magyar és a cigány is, a magyar és a román is, az amerikai és a mexikói, az angol és a lengyel, és a sort bármeddig lehetne még folytatni. Nagyobb az, aki összeköt, mint ami szétválaszthatna. Ezt semmilyen körülmények között ne felejtsük el, se a MEKDSZ-en, se az IFES-en belül.


A kiemelt kép forrásához ezen a linken keresztül juthatsz el.

Facebook kommentek

komment

So, what do you think ?