Postit!

A MEKDSZ mi vagyunk.

(S)örömmel szolgáljatok az Úrnak!

0

Hadd mutassuk be a portugál Simplex projektet, melynek célja a diákok ösztönzése arra, hogy a Bibliában olvasottakat a gyakorlatba is átültessék. (Na jó, most ne Dávidnak a Betsabéval történt esetére gondoljatok.)

Egy alkalommal két diák Lindsay Brown Mint csillagok a világban c. könyvét olvasta (megjelent magyarul a Harmat Kiadó gondozásában), ami olyan diákok történeteivel van tele, akik megosztották az evangéliumot ismerőseikkel. (Lindsay Brown hajdanán az IFES főtitkára volt.) Rögtön felmerült bennük a kérdés, hogy vajon ők hogyan élhetnék meg az evangéliumot. Mit tenne Jézus, ha itt lenne a XXI. században?

János evangéliumának 13. fejezetében olvasható az, amikor Jézus megmossa a tanítványok lábát. Ez valószínűleg sokkolta a tanítványokat, hiszen a lábmosás a szolgák feladata volt. Jézus azonban elmagyarázza nekik, hogy ezzel példát adott, mert hasonlóképpen kell nekünk is szolgálnunk a körülöttünk élők felé. A két diák elolvasva ezt a szakaszt feltette a kérdést: mai kontextusban mi lenne a lábmosás megfelelője? Mi az egy egyetemen, amit senki se csinálna meg szívesen?

Közeledett május, az egyetemi fesztiválhónap, melyet minden portugál egyetem megtart. Coimbrában, a két hallgató városában ilyenkor az egyetemistákat teherautókon végigviszik az utcákon, miközben az emberek ünneplik őket. Mindegyik teherautó tele van sörrel, ami egész nap ingyen fogyasztható. Ez határtalan ivászathoz vezet, nap végére pedig az utcák tele vannak üvegekkel, műanyag poharakkal és úgy általában szeméttel. A két diák úgy döntött, hogy a szolgálatuk az lesz, hogy felszedik a szemetet a fesztiválozók után. Ez egy nagyszerű módja annak, hogy Jézus példáját kövessék.

A portugál diákmozgalom (GBU) vezetősége nagy lelkesedéssel fogadta az ötletet, szóltak is gyorsan más helyi csoportoknak, hogy legyen lehetőségük csatlakozni. Pedro Luz, a GBU imaszolgálatának vezetője jól összegezte, mit is jelent ez a szolgálatra kész gondolkodás a gyakorlatban. Ugye, mennyivel egyszerűbb, mint gondolnád? Ha hasonlóan kreatív ötletekről kívánsz értesülni szerte a világból, itt eléred az IFES heti értesítőjét, havi hírlevelét.

2014-05-simplex

Facebook kommentek

komment

So, what do you think ?