Postit!

A MEKDSZ mi vagyunk.

Biztonságos szex? Ugye viccelsz?

0

Talán nem is olyan nehéz összeegyeztetni az egészségügyet és az egyetemi diákmissziót, hiszen a tini- és az egyetemista korosztály körében világszerte nagy problémát jelentenek a drogok, az alkohol, a dohányzás és a HIV. Az alkoholban és dohányzásban a magyarok különösen jól teljesítenek, ami nem éppen nemzetünk büszkesége. Másutt viszont más a probléma, úgyhogy most vegyük górcső alá, hogyan néznek szembe afrikai diáktársaink a HIV-vírussal.

HIVmap-02

Az egyetemek világára elég jellemző a szexuális szabadosság, és emiatt a HIV-vírus elég gyorsan terjed a diákok közt, különösen a Karib-tenger térségében és Afrika Szaharától délre fekvő területein. Legfrissebb statisztikákért kattintsatok ide.

Az IFES különböző keresztény szervezetekkel, önkormányzatokkal, felvilágosító programokkal és az Egészségügyi Világszervezettel karöltve próbál szolgálni a diákok felé, fertőzöttek és nem fertőzöttek felé egyaránt.

Dél-Afrikában bibliatanulmányt jelentettek meg Lukács evangéliuma alapján „Ses’khona” címmel, ami magyarul annyit tesz: „Itt vagyunk!”. A tanulmány célja, hogy tanítsa a keresztény diákokat arról, milyen együttérzést tanúsított Jézus a szenvedők iránt. Az üzenet: „Itt vagyunk, hogy melletted legyünk fájdalmadban – itt vagyunk, hogy szeressünk téged, és szolgáljunk feléd.”

Délkelet-Afrikában, Malawiban az IFES-mozgalom széles körű elismerésre tett szert az önmegtartóztatásra buzdító kampányával, melyben arra sarkallják a diákok, hogy kerüljék a házasságon kívüli szexuális kapcsolatot, független attól, hogy keresztények-e vagy sem. A „Jó választás-e az önmegtartóztatás?” és a „Biztonságos szex? Ugye viccelsz?” című szórólapjaik óriási példányszámban jelentek meg. Ezekben keresztény szemszögből érveltek a szexuális tisztaság mellett. A mozgalom ezenfelül 300 hallgatót képezett ki arra, hogy bátorítsák a helyi diákkörök tagjait, hogy meggyőző érvekkel álljanak ki az önmegtartóztatás fontossága mellett.

Talán még emlékszünk, hogy másutt a diákkörösök az ebola kapcsán dolgoztak együtt kormányzati szervekkel. Még lehetne sok mindent az egészségügy és egyetemi misszió kapcsolatáról írni, de az önmegtartóztatás nevében most befejezem.


Forrás: Lindsay Brown: Mint csillagok a világban. Budapest: Harmat – MEKDSZ, 2011, 124-125. o.

Facebook kommentek

komment

So, what do you think ?